A- A+
Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς
Εκπνέει ο χρόνος για τη ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας έναντι των πλειστηριασμών που θα ισχύει από το νέος έτος, δεδομένου ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις θα βρίσκονται σε ισχύ ως τις 31/12/2013.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή νομοθετική λύση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα.

Όπως είπε ο ίδιος, θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Κρύβονται 14.000 δανειολήπτες

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε πως το πλαίσιο Παπαθανασίου δεν πρόκειται να διατηρηθεί, καθώς είναι «υπερβολή» να υπάρχουν προστασίες για ακίνητα πέραν της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Σκορδάς εκτίμησε πως οι δανειολήπτες που καλύπτονται από το πλαίσιο Παπαθανασίου ανέρχονται περίπου σε 14.000.

Διέψευσε ακόμη τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 30.000 κακοπληρωτές οδηγούν το σύνολο των πολιτών στην άρση των πλειστηριασμών.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 31/12/2013 η ακίνητη περιουσία προστατεύεται από δύο διαφορετικές νομοθεσίες. Σύμφωνα με αυτές δεν μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς:

- Κανένα είδος ακινήτου για χρέη προς τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

- Η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ίση με το αφορολόγητο του ιδιοκτήτη της για την απόκτησή της, πλέον 50%, πχ. 300.000 ευρώ για άγαμο

Το νέο καθεστώς

Δεδομένο είναι ότι η προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ θα καταργηθεί από το νέο έτος. Και από εκεί και πέρα μένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης πρότεινε την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών, των οποίων η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, πλέον η τρόικα ζητά τα όρια αυτά να πέσουν ακόμη περισσότερο, ενώ δε δέχεται η περίοδος προστασίας να παραταθεί πέραν του α΄ εξαμήνου του 2014.