A- A+
Το τελικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων - Πίνακες με τις επιβαρύνσεις του 2014
Στη Βουλή μετά από καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων, θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών το τελικό σχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Η επιβάρυνση σε πίνακες.

Από τον νέο φόρο θα επιβαρυνθεί το σύνολο των 5.600.000 ιδιοκτητών ακινήτων και μάλιστα χιλιάδες από αυτούς θα πληρώσουν διπλό φόρο, καθώς θα επιβαρυνθούν τόσο με τον βασικό φόρο, όσο και με συμπληρωματικό φόρο στα πρότυπα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο φόρος θα πληρωθεί το 2014 σε 6 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ από το 2015 θα πληρώνεται σε 9 μηνιαίες δόσεις.

Ο υπολογισμός

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», όσοι διαθέτουν διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα θα επιβαρυνθούν με τα εξής:

1) Βασικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο με φόρο που κυμαίνεται από 2 ευρώ για τις περιοχές με πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες και φθάνουν τα 13 ευρώ για περιοχές που η τιμή ζώνης ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

2) Συμπληρωματικός φόρος για όσους διαθέτουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, με συντελεστές από 0,1% έως 1% για συνολική αξία περιούσιας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, φόρο επί των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι διαθέτουν εντός σχεδίου οικόπεδα και εκτός σχεδίου αγροτεμάχια ανάλογα με τα τετραγωνικά, τη χρήση της γης και φυσικά αν διαθέτουν επ' αυτών κτίσματα. Εξαιρούνται όσα κτίσματα αφορούν γεωργικές ή κτηνοτροφικές καλλιέργειες (στάνες, μαντριά, αποθήκες, κ.λπ.).

Εξάλλου, από τον νέο ΦΑΠ εξαιρούνται τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ από το 2014 θα εισπράττεται από την εφορία και όχι από τη ΔΕΗ.

Στα ημιτελή κτίσματα θα υπάρχει έκπτωση φόρου 60%, ενώ τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα οποία πριν κάποιο διάστημα είχαν ρεύμα αλλά οι ιδιοκτήτες τους λόγω αδυναμίας προχώρησαν σε διακοπή, θα επιβαρύνονται με φόρο μειωμένο κατά 30%.

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% από 8%-10% σήμερα, με εφαρμογή του μέτρου από 1η Ιανουαρίου 2014.

Οικόπεδα - Αγροτεμάχια

Ο βασικός φόρος για τα εντός σχεδίου οικόπεδα κυμαίνεται από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα με 25 διαφορετικά κλιμάκια.

Ο φόρος εξαρτάται από την τιμή ζώνης, τον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, τον Συντελεστή Εμπορικότητας κ.λπ. Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι οι συντελεστές εμπορικότητας παραμένουν στα ύψη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Σε ό,τι αφορά τη νέα φορολογία αγροτεμαχίων, ο βασικός φόρος κυμαίνεται από 1 ευρώ έως 3 ευρώ ανά στρέμμα ανάλογα με τη θέση όπου βρίσκεται το ακίνητο. Παράλληλα, ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με τη χρήση ως εξής: Δασικά: 0,1 ευρώ έως 0,3 ευρώ το στρέμμα, βοσκότοποι: 0,5 ευρώ έως 1,5 ευρώ το στρέμμα, καλλιέργειες: 2 ευρώ έως 6,6 ευρώ το στρέμμα.

Στην περίπτωση που στο αγροτεμάχιο υπάρχει δευτερεύουσα ή άλλη κατοικία (εξαιρείται η κύρια) ο φόρος αυξάνεται επί 5.

Ρυθμίσεις για ευπαθείς ομάδες

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα για τις ευπαθείς ομάδες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά περίπτωση.

Ετσι λοιπόν οι άνεργοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι θα εξαιρούνται του φόρου ή αυτός θα μειώνεται σημαντικά. Στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχουν καταλήξει αν θα εξαιρούν εντελώς από τη νέα φορολογία τους μακροχρόνια άνεργους ή τελικά θα ισχύσει γι' αυτούς έκπτωση 50%.

Ειδικότερα, μειώνεται ο φόρος στο 50% εφόσον το συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 9.000 ευρώ για άγαμο, έως 10.000 ευρώ για έγγαμο, έως 11.000 ευρώ για έγγαμο με 1 παιδί, έως 12.000 ευρώ για έγγαμο με 2 παιδιά, έως 13.000 ευρώ για έγγαμο με 3 παιδιά.

Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ. προκειμένου για κτίσματα.

Από την άλλη, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Και γι' αυτές τις κατηγορίες τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν αποφασιστεί είναι τα ίδια με τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων.

Δηλαδή δεν θα πρέπει το ετήσιο εισόδημα να ξεπερνά τις 9.000 ευρώ για άγαμο, 10.000 ευρώ για έγγαμο, 11.000 ευρώ για έγγαμο με 1 παιδί, 12.000 ευρώ για έγγαμο με 2 παιδιά κ.ο.κ.