A- A+
Alpha Bank: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα
Ενδυνάμωση του ρυθμού επανόδου των καταθέσεων στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναμένει η Alpha Bank σε νέα της ανάλυση. Ποια είναι τα σημεία κλειδιά για την επιστροφή κεφαλαίων στο σύστημα.

Η τράπεζα σημειώνει ότι παρά τη μείωση των καταθέσεων και τον Οκτώβριο από τα μέσα Ιουνίου του 2012 ως το τέλος Οκτώβρίου είχαν επιστραφεί στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 13,4 δισ. ευρώ (9,7 δισ. ευρώ από το τέλος Ιουνίου 2012).

Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι η ροή επανόδου των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται, παρά τις μεταπτώσεις τους, να ενδυναμωθεί, λόγω της σταθερής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που τους εξασφαλίζει επαρκή κεφαλαιακή βάση στα επόμενα έτη.

Ο πολιτικός κίνδυνος

Ωστόσο, προσθέτουν ότι η αβεβαιότητα θα περιοριστεί πιο αποτελεσματικά με τη λήξη και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας διαγνωστικής εκτίμησης της Black Rock για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών και την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα γίνει τον Ιανουάριο του 2014.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση το 2013, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προβολή με πιο πειστικό τρόπο της βιωσιμότητας του σημαντικά αναδιαρθρωμένου ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ταυτόχρονα, η επιτάχυνση της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας και της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί συνθήκες για σταδιακή μείωση και του πολιτικού κινδύνου, που έχει σημασία ιδιαίτερα στις τραπεζικές καταθέσεις.