A- A+
Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50% και ποιοι θα απαλλαγούν το 2014 από το νέο φόρο ακινήτων
Με ουσιαστικές βελτιώσεις σε σχέση με τις εξαιρέσεις ιδιοκτητών από το νέο φόρο ακινήτων, θα κατατεθεί όπως όλα δείχνουν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Η έκπτωση και η απαλλαγή.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, το σχέδιο νόμου που αφορά το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από τη νέα χρονιά θα κατατεθεί με καθυστέρηση λίγων ημερών στη Βουλή.

Ο λόγος προφανής: Πρέπει να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές για την ψήφισή του, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες κατά τη σχετική ψηφοφορία για την κυβέρνηση.

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές σε σχέση με την αρχική μορφή του σχεδίου, μεταξύ των οποίων και στην ελαστικοποίησης των κριτηρίων για την αππαλλαγή, ολική ή μερική, από το φόρο.

Αναλυτικότερα:

  • Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής, αν πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ (από 7.000 στο αρχικό σχέδιο), προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. (απαλείφθηκαν οι παράμετροι των 500 τ.μ. για οικόπεδα και 6.000 τ.μ. για αγροτεμάχια).

  • Πλήρης απαλλαγή προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους ή άτομα με αναπηρία άνω του 80%, οι οποίοι πληρούν και τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Επίσης, από το τελικό νομοσχέδιο έχει απαλειφθεί η αρχική προϋπόθεση για έκπτωση ή απαλλαγή η οποία προέβλεπε τη μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

  • Έκπτωση 30% για κτίσματα που δεν έχουν ρεύμα
  • Έκπτωση 40% για τα ημιτελή κτίσματα

Ο νέος φόρος

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου φόρου θα είναι τα εξής:

- Επιβάρυνση 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα αστικά ακίνητα

- Επιβάρυνση 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα

- Φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια, με προσάυξησή του ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του

- Συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ σε ατομική βάση, με συντελεστές από 0,1% έως 1%