A- A+
ΥΠΟΙΚ: Διαψεύδει τα σενάρια περί κατάργησης της εκχώρησης στο δημόσιο ανείσπρακτων ενοικίων
Σε διάψευση δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για κατάργηση του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος γίνεται για τη διαδικασία που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο με τη συμπλήρωση των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΕ) που θα εφαρμοστεί από 01/01/2014 (Ν. 4174/2013).

«Είναι σαφές ότι η κατάργηση του παλαιού ΚΦΕ (Ν. 2238/1994) δεν συνεπάγεται κατάργηση της ρύθμισης» σημειώνει το υπουργείο σε σχέση με την εκχώρηση ενοικίων στο δημόσιο, συμπληρώνοντας ότι αυτή θα ισχύσει και με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας στην οποία υπάγονται μια δήλωση εκχώρησης στο δημόσιο των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν από κακόπιστους ή δύστροπους ενοικιαστές.

Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης των εισοδημάτων αυτών και πληρωμής του αναλογούντος φόρου.

Πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι κακοπληρωτές.