A- A+
Πορτογαλικό μοντέλο στις αποδείξεις: Δηλώστε ηλεκτρονικά για επιστροφή φόρου 30%
Την υιοθέτηση από το 2014 του πορτογαλικού μοντέλου που προβλέπει την επιβράβευση των καταναλωτών που δηλώνουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις τους με επιστροφή φόρου 30%, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», κεντρική ιδέα σε αυτό το σύστημα αποτελεί το e-fatura (ηλεκτρονικό τιμολόγιο), το οποίο έχει αποφέρει ήδη αύξηση εσόδων από ΦΠΑ στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με αυτό, όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Προκειμένου να υπάρχει πίεση στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα πραγματικά στοιχεία των συναλλαγών τους και όχι κατά το δοκούν, οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να περνούν ηλεκτρονικά και οι ίδιοι βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους όπως ο ΑΦΜ της επιχείρησης, η ημερομηνία της συναλλαγής και, βέβαια, το ποσό.

Επιστροφή 30%

Το κίνητρο εξετάζεται να είναι επιστροφή ακόμα και του 30% της αξίας της απόδειξης, αλλά μόνο για συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες θα ανακοινώνονται στο τέλος κάθε έτους.

Από τις αρχές του 2014 θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα - που θα υποβάλλονται μηνιαίως - θα υποβάλλονται και οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

Η διασταύρωσή τους θα γίνεται από τα στοιχεία που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι καταναλωτές, που θα διεκδικούν επιστροφή φόρου 30% για κατάθεση αποδείξεων που λαμβάνουν από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες κλάδων με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Και η φοροκάρτα στο παιχνίδι

Στα τέλη κάθε έτους, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει μια ομάδα αποδείξεων π.χ. από κομμωτήρια, ιατρικές εξετάσεις και εστιατόρια, οι οποίες θα οδηγούν σε επιστροφή δαπάνης 30%.

Προϋπόθεση για την επιστροφή βέβαια θα είναι ο φορολογούμενος να έχει περάσει είτε μέσω φοροκάρτας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί είτε ακόμα και μέσω του κινητού του τηλεφώνου βασικά στοιχεία της απόδειξης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το πείραμα της Πορτογαλίας φαίνεται να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Ηδη σε καθεστώς προαιρετικής εφαρμογής του e-fatura τα έσοδα από ΦΠΑ από τους τομείς που μετέχουν στο καθεστώς έχουν αυξηθεί έως και 16,98%, σε αντιδιαστολή με τα λοιπά έσοδα ΦΠΑ που εμφανίζουν μείωση.