A- A+
Financial Times: Η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα βγει από την ευρωζώνη έως το 2017
Δυσοίωνα σενάρια για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη περιγράφουν οι Financial Times, που εκτιμούν ότι μέσα στην ερχόμενη τετραετία η ελληνική οικονομία θα βιώσει νέα σοκ.

Η βρετανική εφημερίδα, στο πλαίσιο της ανάλυσής της για τη βιωσιμότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, διατυπώνει μία σοκαριστική πρόβλεψη για την Ελλάδα:

Μέσα στην επόμενη τετραετία, «είτε θα επιστρέψει στη δραχμή, είτε θα χρεοκοπήσει, είτε θα πραγματοποιηθούν και τα δύο ενδεχόμενα»

Στο άρθρο των FT με τίτλο «Ο συνασπισμός στη Γερμανία θα πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του», αναφέρεται πως οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους προς τους ψηφοφόρους επειδή «η πολιτική τάξη είναι απροετοίμαστη για όσα θα συμβούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Η πορεία του χρέους

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η μεγάλη απειλή για την Γερμανία στα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είναι το δημογραφικό, αλλά η εξελισσόμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η εφημερίδα εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ ή και τα δύο.

«Η τακτική της ΕΕ να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια, φτάνει στο φυσικό της τέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά.