A- A+
Φόρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων και για ενοίκια που δεν εισέπραξαν από το 2014
Την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης στο Δημόσιο των ενοικίων που δεν έχουν εισπραχθεί από ιδιοκτήτες ακινήτων για την αποφυγή του φόρου, προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας στην οποία υπάγονται μια δήλωση εκχώρησης στο δημόσιο των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν από κακόπιστους ή δύστροπους ενοικιαστές.

Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης των εισοδημάτων αυτών και πληρωμής του αναλογούντος φόρου.

Πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι κακοπληρωτές.

Η αλλαγή στο νόμο

Ωστόσο, με βάση το νέο κώδικο φορολογίας εισοδήματος που τίθεται σε ισχύ από το 2014, η ευχέρεια αυτή καταργείται. Δηλαδή ακόμη και για ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος.

Αυτός θα ανέλθει από τη νέα χρονιά σε 11% για έσοδα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και σε 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς εάν αλλάξει το ισχύον καθεστώς εκχώρησης των ακινήτων, θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να κινούνται πολύ σύντομα νομικά εναντίον όσων δεν πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιό τους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και με πρόσθετο φόρο για ενοίκια που υπάρχει ο κίνδυνος να μην εισπράξουν ποτέ.