A- A+
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moοdy
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας διατηρώντας σταθερό το outlook προχώρησε η Moody’s, καθώς όπως υποστηρίζει η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε κατά 2 βαθμίδες το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων σε Caa3 από C προηγουμένως, επικαλούμενο τη «σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή» που έχει πετύχει η Ελλάδα παρά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς και τη μείωση του βάρους του δημοσίου χρέους.

Πάντως, η αναβάθμιση ήταν μικρότερη του αναμενόμενου μεγέθους, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της βαθμολογίας της χώρας μας κατά 3 βαθμίδες στο Β3, επίπεδο αντίστοιχο των αξιολογήσεων των δύο έτερων οίκων αξιολόγησης, της S&P και της Fitch.

Τι εκτιμά ο οίκος

«Υπάρχουν αποδείξεις πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά μετά από σχεδόν 6 χρόνια ύφεσης, και αυτό σε συνδυασμό με τους κυκλικούς παράγοντες και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε σταδιακή βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της οικονομίας της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Με βάση την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, η Moody’s εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα», αναφέρει ο οίκος.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το επόμενο έτος για να επιστρέψει σε ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2015.

Η συνεχής μείωση των επιπέδων του χρέους και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του πολιτικού σκηνικού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση, σημείωσε η Moody’s, προειδοποιώντας ωστόσο πως ενδεχόμενη επιβράδυνση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της τρόικας θα περιόριζε τις προοπτικές ανάπτυξης θέτοντας σε κίνδυνο την αξιολόγηση της Ελλάδας με πιθανή νέα υποβάθμιση.