A- A+
Χατζηδάκης: Μέχρι το τέλος του έτους ο νόμος για πλειστηριασμούς - Τι ζητά η τρόικα
Τη συνέχιση οποιασδήποτε εξωδικαστικής διαδικασίας στο θέμα των τραπεζικών χρεών αρνείται η τρόικα, η οποία με τον τρόπο αυτό οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος των πλειστηριασμών.

Μιλώντας στο Mega o ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς ακινήτων θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους.

Οριοθετώντας το χάσμα απόψεων που χωρίζει κυβέρνηση και εταίρους επεσήμανε ότι η τρόικα αρνείται τη συνέχιση οποιασδήποτε εξωδικαστικής διαδικασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, η οποία εμμένει στην διατήρηση τόσο της δικαστικής όσο και της εξωδικαστικής οδού.

Απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί στα σενάρια που διακινούνται σε σχέση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, επικαλούμενος την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Τόνισε ωστόσο πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να προστατευτούν όχι μόνον οι χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις της χώρας αλλά και τα μεσαία νοικοκυριά.

Ξεκαθάρισε πάντως πως όσοι δύνανται να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους αλλά έχουν βρει ομπρέλα προστασίας στην απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που ισχύει έως το τέλος του 2013, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να τυγχάνουν της ίδιας ασυλίας.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 31/12/2013 η ακίνητη περιουσία προστατεύεται από δύο διαφορετικές νομοθεσίες. Σύμφωνα με αυτές δεν μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς:

- Κανένα είδος ακινήτου για χρέη προς τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

- Η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ίση με το αφορολόγητο του ιδιοκτήτη της για την απόκτησή της, πλέον 50%, πχ. 300.000 ευρώ για άγαμο

Το νέο καθεστώς

Δεδομένο είναι ότι η προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ θα καταργηθεί από το νέο έτος. Και από εκεί και πέρα μένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης πρότεινε την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών, των οποίων η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, πλέον η τρόικα ζητά τα όρια αυτά να πέσουν ακόμη περισσότερο, ενώ δε δέχεται η περίοδος προστασίας να παραταθεί πέραν του α΄ εξαμήνου του 2014.