A- A+
Με την Alpha Bank ξεκινά στις 10/12 η εξάσκηση των τραπεζικών warrants - Το κέρδος ανά τίτλο
Στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εξάσκηση warrants που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την Alpha Bank να κάνει το ντεμπούτο στον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι τα warrants ή αλλιώς τίτλοι παραστατικοί δικαιωμάτων κτήσης δόθηκαν στους ιδιώτες επενδυτές που συμμετείχαν στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου των Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank (η Eurobank δεν κατάφερε να καλύψει το ελάχιστο 10% της έκδοσης μετοχών από ιδιώτες).

Οι τίτλοι αυτοί είναι διαπραγματεύσιμοι στο ΧΑ και δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχό τους να αποκτά ένα συγκεκριμένο αριθμό μετοχών κάθε έξι μήνες και για τα επόμενα 4,5 χρόνια από την ανακεφαλαιοποίηση, σε προκαθορισμένη τιμή που είναι ίση με την τιμή της αύξησης πλέον ενός επιτοκίου.

Η τιμή εξάσκησης

Στην περίπτωση της Alpha Bank η τιμή εξάσκησης σε αυτήν την πρώτη περίοδο ανέρχεται σε 0,448 ευρώ και κάθε warrant δίνει το δικαίωμα αγοράς 7,41 μετοχών περίπου.

Η 10η Δεκεμβρίου ορίζεται ως ημερομηνία πρώτης ασκήσεως των warrants που εξέδωσε η Alpha Bank, ενώ ως ημερομηνία ενάρξεως καταχωρίσεως εντολών συμμετοχής στην άσκηση ορίζεται η 4.12.2013.

Με βάση την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής (μετοχή: 0,66 ευρώ, warrant 1.36 ευρώ), το κέρδος που προκύπτει για κάθε εξάσκηση warrant ανέρχεται σε 1,57 ευρώ περίπου (0,212 ευρώ επί 7,41 μετοχές), ενώ αν πουληθεί το warrant στην αγορά ο επενδυτής θα εισπράξει λιγότερα (1,36 ευρώ).

Διαδικασία ασκήσεως

Οι επενδυτές πρέπει να απευθυνθούν στο χειριστή του Λογαριασμού τους, στο Σύστημα Αΰλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) και να δώσουν τις εντολές ασκήσεως των Warrants από την 4.12.2013 έως και την 10.12.2013 (ημέρα Τ).

Η ποσότητα των προς άσκηση Warrants θα πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο λογαριασμό του επενδυτή, ενώ με την καταχώριση της εντολής ασκήσεως από τον χειριστή στο Σ.Α.Τ., αυτή η ποσότητα δεσμεύεται για τους σκοπούς της διαδικασίας.

Μία εντολή ασκήσεως warrants δύναται να ακυρωθεί με εντολή που θα δώσει ο επενδυτής στον χειριστή του, έως και την ημέρα Τ.

Πίστωση μετοχών

Ο διακανονισμός των εντολών ασκήσεως Warrants που καταχωρήθηκαν στο Σ.Α.Τ. έως και την ημέρα Τ, δηλαδή η πίστωση των μετοχών που αντιστοιχούν στην άσκηση έναντι του αναλογούντος καταβληθέντος τιμήματος (αριθμός Warrants επί Πολλαπλασιαστή επί Τιμή Μετοχής πρώτης Ασκήσεως), θα γίνει την 13.12.2013 (ημέρα Τ+3).

Η πίστωση τυχόν κλασματικών μετοχών, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 3 της Πράξεως Υπουργικού Συμβουλίου Αρ. 38/19.11.2012 (ΦΕΚ Α’ 223) και σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω, θα γίνει την 16.12.2013 (ημέρα Τ+4).

Ο αριθμός των μετοχών που αντιστοιχούν στην άσκηση των Warrants είναι το γινόμενο της ποσότητας των ασκηθέντων Warrants επί τον πολλαπλασιαστή, στρογγυλοποιημένο στον πλησιέστερο κατώτερο ακέραιο αριθμό, την αξία των οποίων καταβάλλει ο κάτοχος των Warrants που ασκούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χειριστή.

Εφόσον υπάρχουν περισσότερες, της μίας, εντολές ασκήσεως για τον ίδιο κάτοχο Warrants στον ίδιο Χειριστή, τυχόν κλασματικές μετοχές αθροίζονται και στη συνέχεια στρογγυλοποιούνται στον πλησιέστερο κατώτερο ακέραιο αριθμό, την αξία των οποίων καταβάλλει ο κάτοχος των Warrants που ασκούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του Χειριστή.