A- A+
Εισαγγελική παρέμβαση για διαρροές από blog περί επικείμενου «κουρέματος» καταθέσεων στην Εθνική
Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι ανυπόστατες φήμες που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο Fimotro.blogspot.com περί επικείμενου «κουρέματος» καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι από την ΕΚΤ ετοιμάζεται μεγάλο «κούρεμα» καταθέσεων στην Εθνική Τράπεζα και μάλιστα ακόμη και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ.

Φυσικά πρόκειται για «μπουρδολογία». Το αρχικό δημοσίευμα, όπως αναδημοσιεύθηκε σε άλλα blogs φέρεται να ανέφερε τα εξής:

«Πανικός έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες στην Εθνική Τράπεζα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά ότι ο Τουρκολιάς έχει ήδη ενημερωθεί από την ΕΚΤ να ετοιμαστεί για μεγάλο κούρεμα των καταθέσεων.

Το ζητούμενο είναι πως θα το παρουσιάσουν. Το πιθανότερο είναι πως θα το αποκαλέσουν "φορολογία καταθέσεων" και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις καταθέσεις και αυτές κάτω των 100.000 ευρώ.

Τι έχει να γίνει από εδώ και πέρα; Ο σώζων εαυτόν σωθήτω... Δεν θέλουμε να σπείρουμε τον πανικό, οι αποφάσεις όμως από το Βερολίνο θα ξεκινήσουν από την Εθνική».

Μήνυση από Εθνική

Άμεση ήταν η αντίδραση της Εθνικής, η οποία κατέθεσε την Παρασκευή μηνυτήρια αναφορά κατά του «Fimotro.blogspot.com» σε σχέση με ανάρτησή του με τίτλο «Πανικός για κούρεμα καταθέσεων στην Εθνική», για τα αδικήματα:

α) διασποράς ψευδών ειδήσεων ή φημών (άρθρο 191 Π.Κ),
β) απάτης (άρθρο 386 Π.Κ),
γ) κλονισμού της εμπιστοσύνης του κοινού στο νόμισμα (άρθρο 191 Π.Κ) και
δ) χειραγώγησης τιμής χρηματοπιστωτικού μέσου και κεφαλαιαγοράς (νόμος 3340/2005)