A- A+
Απελευθέρωση των πλειστηριασμών σε έξι μήνες θέλει η τρόικα - Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις
Στο σημείο μηδέν επέστρεψαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της τρόικας για το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, λόγω των απαιτήσεων των δανειστών.

Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει την τριετή διατήρηση της προστασίας της κύριας κατοικίας, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη δεν ήταν μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει μόνον έξι μήνες και τα παραπάνω όρια να μειωθούν, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ακινήτων που θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό προστασία.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 31/12/2013 η ακίνητη περιουσία προστατεύεται από δύο διαφορετικές νομοθεσίες. Σύμφωνα με αυτές δεν μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς:

- Κανένα είδος ακινήτου για χρέη προς τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

- Η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ίση με το αφορολόγητο του ιδιοκτήτη της για την απόκτησή της, πλέον 50%, πχ. 300.000 ευρώ για άγαμο

Το νέο καθεστώς

Δεδομένο είναι ότι η προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ θα καταργηθεί από το νέο έτος. Και από εκεί και πέρα μένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης πρότεινε την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών, των οποίων η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, πλέον η τρόικα ζητά τα όρια αυτά να πέσουν ακόμη περισσότερο, ενώ δε δέχεται η περίοδος προστασίας να παραταθεί πέραν του α΄ εξαμήνου του 2014.