XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
Eurobank: Όφελος 5% στα φαρμακεία Pharma Plus
INTERAMERICAN: Νέα προϊόντα για αγροτικά οχήματα
Alpha Bank Mastercard: Κλήρωση για ταξίδι στη Ν. Υόρκη
Olympic Air: 300.000 θέσεις από €19 για Ελλάδα
Alpha Bonus: Επιβράβευση x10 μέσω του Bonus app
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Συμβουλές - Ειδήσεις
Visa: Αύξηση συναλλαγών με κάρτες στην Ευρώπη
Τελευταία ενημέρωση: 02/12/2010 10:57

Οι καταναλωτικές δαπάνες στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,2% στο 3ο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με έκθεση για τις Καταναλωτικές Δαπάνες στην ΕΕ της Visa Europe σε συνεργασία με τη Markit, έναν εξειδικευμένο φορέα επιχειρηματικών ερευνών και οικονομικών δεικτών.

Στο 3ο τρίμηνο καταγράφεται ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της χρονιάς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία των δαπανών σε κάρτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι στο διάστημα αυτό η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεισέφερε οριακά στο ΑΕΠ της ΕΕ. Στο 1ο και  2ο τρίμηνο σημειώθηκε ετήσια αύξηση 2,6 και 1,9 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Παρά το ότι η τελευταία αύξηση διατήρησε την ανάκαμψη που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις δαπάνες, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος του μέσου όρου πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, 242 δις ευρώ δαπανήθηκαν με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες Visa και στις 27 χώρες της ΕΕ κατά το 3ο τρίμηνο, σε σύγκριση με 202 δις ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να συσχετιστεί με την έκδοση καρτών, τον τρόπο πληρωμής και τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της προσαρμογής των δεδομένων, καθώς η αύξηση της τάξεως του 19,6%, σηματοδοτεί την αυξανόμενη προτίμηση των ευρωπαίων καταναλωτών προς τη χρήση καρτών, και ιδίως χρεωστικών.

Πτώση στη μέση αξία των συναλλαγών

Η μέση αξία των συναλλαγών σε ολόκληρη την ΕΕ σημείωσε ελαφρά μείωση, καταλήγοντας στα 50.8 ευρώ από  51 ευρώ πριν από ένα χρόνο. Στο 3ο τρίμηνο του 2007, η μέση αξία συναλλαγών ήταν  54.8 ευρώ. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη γενική πτωτική τάση της μέσης αξίας συναλλαγών σε βάθος χρόνου σε αναλογία με την αύξηση της προτίμησης καταναλωτών και εμπόρων για συναλλαγές χαμηλότερου κόστους με κάρτα.

Τα επίπεδα δαπανών των νοικοκυριών ήταν γενικά υποτονικά σε ολόκληρη την ΕΕ. Όπως ήταν αναμενόμενο, μερικές από τις πιο επιβαρυμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, σημείωσαν ιδιαίτερα αισθητές μειώσεις στις δαπάνες αντικατοπτρίζοντας τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ήταν πιο θετικά, όπως και τα στοιχεία για τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι δαπάνες ήταν αυξημένες.

Η έκθεση, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση των συναλλαγών των 227 εκατομμυρίων καρτών Visa που κυκλοφορούν στην ΕΕ, υπογράμμισε τον ισχυρό συσχετισμό μεταξύ των δεδομένων της Visa και της ΕΕ σχετικά με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς και οι δύο κατέδειξαν συγκρατημένη ανάκαμψη των δαπανών των νοικοκυριών. Σε συνάρτηση με την αύξηση της ανεργίας και τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας σε όλη την ήπειρο, η έκθεση δείχνει ότι η ανάπτυξη θα είναι στην καλύτερη περίπτωση υποτονική, οδεύοντας προς το 2011.

Παραδοσιακά, τα στοιχεία της Visa έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με τα επίσημα νούμερα για τις δαπάνες των νοικοκυριών και του ΑΕΠ, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το 2009, όταν τα δεδομένα προανήγγειλαν ότι η ύφεση είχε περάσει το αποκορύφωμά της.

Ο κύριος Phil Symes, Οικονομικός Διευθυντής της Visa Europe, δήλωσε:

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους διαπιστώσαμε ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανέκαμψαν από την ύφεση. Καθόλου απροσδόκητα, αυτή η αρχική ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών έχει τώρα επιβραδυνθεί καθώς τα μέτρα λιτότητας και η ανεργία επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

«Οι πιο επιβαρυμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, κυρίως η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση δαπανών. Η εικόνα είναι πιο θετική σε ορισμένες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη όπου έχει καταγραφεί σχετικά ισχυρή αύξηση. Περιμένουμε τα συνολικά επίπεδα δαπανών να υπερβούν εκείνα του 2009, αλλά ο ευρωπαίος καταναλωτής αποδεικνύεται επιφυλακτικός καθώς η ήπειρος κινείται αργά προς την ανάκαμψη».

«Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί μια τεράστια αύξηση στη χρήση των καρτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και περισσότερο από €1 σε κάθε €9 που ξοδεύονται προέρχεται από κάρτες Visa. Οι χρεωστικές κάρτες ιδιαίτερα, εξελίσσονται σε μέθοδο πληρωμής που προτιμούν πολλοί καταναλωτές, αντικαθιστώντας τη χρήση μετρητών και επιταγών. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες με κάρτα παρέχουν ένα όλο και πιο ισχυρό δείκτη του συνόλου των καταναλωτικών δαπανών και συμπληρώνουν τα επίσημα στοιχεία».

Ο κύριος Chris Williamson, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Markit, δήλωσε:

«Τα δεδομένα των δαπανών με κάρτα ενισχύουν περαιτέρω τις αποδείξεις μιας εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη. Αν και υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αυξημένες δαπάνες στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνεχιζόμενη αδυναμία της αγοράς στη Γερμανία προδικάζει ότι τα συνολικά επίπεδα κατανάλωσης των νοικοκυριών στην Ευρώπη παραμένουν ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η ανάπτυξη επομένως θα παραμείνει πιθανότατα υποτονική στο μέλλον και εξαρτώμενη κατά κύριο λόγο από τις εξαγωγές στην Ασία και τις ΗΠΑ».

«Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι δαπάνες μειώνονται σε περιφερειακές χώρες που εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα. Παρόλο που δεν εκπλήσσει το φαινόμενο, τα στοιχεία ενισχύουν τους φόβους ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ωθούν τις χώρες αυτές σε βαθύτερη ύφεση».

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Ημερήσιο πλαφόν 150 ευρώ στις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα από όλες τις τράπεζες 14/09/2019 09:31
Πόσα κερδίζετε όταν πληρώνετε για καύσιμα με την κάρτα σας - Πλήρης οδηγός 13/09/2019 08:37
Αλλάζουν όλα στις πληρωμές με κάρτες από το Σάββατο - Πώς θα γίνονται 12/09/2019 11:08
Eurobank: 10% όφελος στα MARKS & SPENCER έως 21/9 07/09/2019 12:14
Φθινοπωρινές προσφορές από τις τράπεζες με όφελος έως 20% στην κάρτα σας 01/09/2019 11:54
Αλλαγές στις αγορές με κάρτες σε POS και e-shops από 14/9 27/08/2019 09:19
Χρεώσεις - φωτιά αν υπερβείτε το όριο της πιστωτικής κάρτας - Η επιβάρυνση ανά τράπεζα 26/08/2019 07:51
Τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα επιβράβευσης καρτών για αγορές σε όλες τις επιχειρήσεις 25/08/2019 07:13
Ποιες κάρτες επιβραβεύουν και τις πληρωμές προς το Δημόσιο - Οδηγός ενόψει ΕΝΦΙΑ 19/08/2019 15:22
Κρατήσεις δωματίων τελευταίας στιγμής με έκπτωση και επιβράβευση 13/08/2019 09:04
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
LetsFerry: Νέα υπηρεσία Online κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων - Όλοι οι προορισμοί 17/12/2015 22:28
Ιατρική περίθαλψη: Απλοποίηση διαδικασιών για 3 εκατ. ανασφάλιστους 23/04/2015 09:09
«Σήκωσαν» 200.000 ευρώ από ATM της Εθνικής Τράπεζας στο Πικέρμι 03/05/2015 14:10
Τα νέα τρικ των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια 22/10/2009 00:03
Πώς να μειώσετε τις δόσεις σας στο μισό 06/12/2009 17:27