A- A+
«Φτερά» 963 εκατ. ευρώ καταθέσεων τον Οκτώβριο - Στα 3,75 δισ. ευρώ οι απώλειες σε πέντε μήνες (upd)
Πτωτικά για πέμπτο συνεχή μήνα κινήθηκαν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν μέσα σε ένα μήνα κατά 963 εκατ. ευρώ στα 160,38 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση που καταγράφεται από τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι καταθέσεις είχαν μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, στον απόηχο του «κουρέματος» στην Κύπρο.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΕΚΤ, τα οποία διαφέρουν από αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με αυτά, οι καταθέσεις υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 168,3 δισ. ευρώ.

Τα αίτια της πτώσης

Μέσα στους τελευταίους πέντες μήνες η υποχώρηση των υπολοίπων στις τράπεζες έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, περιορίζοντας την άνοδο των μεγεθών σε σχέση με τα χαμηλά που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο του 2012, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αν και η μείωση δεν είναι ανησυχητική σε απόλυτα μεγέθη, είναι αρνητικό για το σύστημα το γεγονός ότι ανακόπηκε η ανοδική τάση που είχε διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό έχουν περιοριστεί, προσθέτοντας ότι πλέον τις καταθέσεις «ροκανίζουν» οι φόροι. Την ίδια στιγμή, καταθέσεις από το εξωτερικό δεν επιστρέφουν.