A- A+
Οι επενδυτικές προτάσεις 7 ξένων οίκων που έφερε η Citi στην Αθήνα - Ποιες ευκαιρίες βλέπουν
Τις επενδυτικές τους προτάσεις παρουσίασαν στελέχη των Οίκων BlackRock, Franklin Templeton, Invesco, JPMorgan, Pictet, Pioneer Investments, Schroders, που πήραν μέρος στο 5ο Επενδυτικό Forum της Citi.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των πελατών Citigold της τράπεζας, που απολαμβάνουν την υπηρεσία Citigold Personal Banking.

Πρόκειται για ένα σύνολο υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που συνδυάζει διεθνείς προτάσεις συμβουλευτικών παροχών για τη διαχείριση της περιουσίας με την τεχνογνωσία της Citi, ανταμοιβή με ειδικές τιμές, παροχή υπηρεσιών και υποστήριξη σε όλο τον κόσμο, αποκλειστικά προνόμια και προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση.

Το Citigold Personal Banking απευθύνεται σε πελάτες με συνολική τραπεζική σχέση τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Οι επενδυτικές προτάσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές-πελάτες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν οι παρουσιάσεις των 7 διεθνών Επενδυτικών Οίκων που διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα μέσω της Citibank, στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη η Citibank εισήγαγε στην ελληνική αγορά το 2001 την έννοια της «ανοιχτής αρχιτεκτονικής», δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να κάνουν τις επιλογές τους μέσα από μια ευρεία σειρά επενδυτικών προϊόντων καταξιωμένων Επενδυτικών Οίκων από όλο τον κόσμο.

Αναλυτικότερα:

1) Κρατικά ομόλογα

Παρουσιάζοντας τα Κρατικά Ομόλογα Υψηλής Διαβάθμισης, η Elsa Goldberg, Vice President και Senior Product Manager της Franklin Templeton, ανέφερε πως η παγκόσμια ρευστότητα παραμένει υψηλή, ενώ παρά τους φόβους που υπάρχουν για αύξηση των επιτοκίων, τυχόν αύξηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και όχι απότομα.

Έτσι, εξακολουθούν να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στις ομολογιακές αγορές παγκοσμίως, όμως απαιτείται μεγαλύτερη επιλεκτικότητα, ιδίως στις Αναδυόμενες Αγορές, καθώς τα θεμελιώδη διαφέρουν αρκετά μεταξύ των επιμέρους χωρών.

Τέλος, η Franklin Templeton εντοπίζει ευκαιρίες σε χώρες που προσφέρουν υψηλά διατραπεζικά επιτόκια ενώ παράλληλα έχουν και υποτιμημένα νομίσματα.

2) Εταιρικά ομόλογα

Ο David Greene, Client Portfolio Manager της Pioneer Investments, εστίασε στα Βραχυπρόθεσμα Εταιρικά Ομόλογα τονίζοντας πως η εποχή χαμηλών διακυμάνσεων αλλά και υψηλών αποδόσεων που χαρακτήριζε τις ομολογιακές αγορές τα τελευταία χρόνια φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Επίσης ανέφερε ότι η Pioneer πιστεύει ότι στο προσεχές μέλλον το κλίμα θα αντιστραφεί και κατά συνέπεια, οι επενδυτές θα πρέπει να βρουν καταφύγιο σε στρατηγικές που σχετίζονται με ομόλογα μικρότερης διάρκειας ή σε στρατηγικές που έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν θετικές αποδόσεις ανεξάρτητα από το αν οι ομολογιακές αγορές κινούνται ανοδικά ή πτωτικά.

3) Μικτά χαρτοφυλάκια

Ο Andrea Argenti, Managing Director & Head of Retail Sales Italy της Blackrock, μιλώντας για τον κλάδο των μικτών χαρτοφυλακίων, ανέφερε πως οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ευνοούν τις μετοχές έναντι των ομολόγων αφού χωρίς να είναι ιδιαίτερα φθηνές, οι μετοχές είναι πιο ελκυστικές από τα ομόλογα με όρους απόδοσης/κινδύνου.

Ταυτόχρονα, η μεταβλητότητα στις μετοχές ενδέχεται να αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι προκειμένου ο επενδυτής να έχει πετυχημένα αποτελέσματα θα ήταν χρήσιμο να επενδύσει σε μια ευέλικτη όσο και επιλεκτική επενδυτική στρατηγική, η οποία έχοντας μια μακροπρόθεσμη οπτική στις επενδύσεις, έχει στόχο να πετύχει μετοχικές αποδόσεις με χαμηλότερο ρίσκο.

4) Ευρωπαϊκές μετοχές

Ο Joel Copp-Barton, European Equities Product Director από την Invesco, εστίασε στις Ευρωπαϊκές μετοχές λέγοντας πως η γενική τάση αποστροφής στον κίνδυνο που επικρατούσε στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μια σειρά από ελκυστικές ευκαιρίες στις μετοχικές αγορές ιδίως σε κλάδους όπως ο Χρηματο-οικονομικός και σε χώρες όπως η Ισπανία.

Σύμφωνα με την Invesco, οι χαμηλές αρχικές αποτιμήσεις, οι οποίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα πρόβλεψης των μελλοντικών αποδόσεων, αλλά και οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2012 μέχρι και σήμερα, έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές.

5) Αμερικανικές μετοχές

Η Fiona Harris, Vice President & Client Portfolio Manager της JP Morgan Asset Management παρουσίασε τις αμερικανικές μετοχές αναφέροντας πως έχουν αποδώσει αρκετά καλύτερα από το αναμενόμενο την τελευταία πενταετία, ενώ οι προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές, κυρίως εξαιτίας της ισχυρής εταιρικής κερδοφορίας και του συνεχώς βελτιούμενου μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την JP Morgan Asset Management, παρά τις τυχόν βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες που δημιουργούν μεταβλητότητα στις αγορές, η επένδυση σε μετοχές υψηλής ποιότητας που παράγουν υψηλές ταμειακές ροές μπορεί να υπερ-αποδώσει.

6) Μετοχές με υψηλό μέρισμα

Ο Bruno Lippens, Senior Investment Manager από την Pictet, μιλώντας για τις Παγκόσμιες Μετοχές Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης, τόνισε ότι στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλά επίπεδα ιδιωτικών και κρατικών χρεών για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, εξακολουθούν να προσελκύουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον οι επενδύσεις σε μετοχές υψηλής ποιότητας που μπορούν να προσφέρουν σταθερά και υψηλά μερίσματα και επιπλέον εμφανίζουν χαμηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με τον υπόλοιπο μετοχικό κλάδο.

Ο Thomas See, Head of Structured Fund Management της Schroders, αναφέρθηκε σε Σύνθετες Στρατηγικές Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης λέγοντας ότι σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχθεί υψηλό εισόδημα από τις ομολογιακές αγορές χωρίς να αυξηθεί σημαντικά ο αναλαμβανόμενος επενδυτικός κίνδυνος, υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης υψηλού και σταθερού εισοδήματος στις μετοχικές αγορές.

Αυτό, σύμφωνα με τη Schroders μπορεί να επιτευχθεί υιοθετώντας μια σύνθετη στρατηγική, η οποία πέρα από την επένδυση σε μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης, εκμεταλλεύεται επιπρόσθετα και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην αγορά παραγώγων, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το τελικό εισόδημα που λαμβάνει ετησίως ο επενδυτής.

Η πρόταση της Citi

Ο Άγγελος Καλλιπολίτης, Senior Vice President, επικεφαλής της ομάδας Investment Research & Advice του Consumer Bank Citi Ελλάδας, πραγματοποίησε μια επισκόπηση των σημαντικότερων οικονομικών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές.

Aνέπτυξε τις απόψεις των αναλυτών της Citi αναφορικά με την τρέχουσα τακτική κατανομής κεφαλαίων (tactical asset allocation) η οποία υιοθετεί θέσεις overweight στις μετοχές έναντι των ομολόγων, με τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών (ιδίως στην Ευρώπη και στην Αμερική) να προτιμούνται έναντι των αναδυόμενων αγορών.

Τέλος, σχετικά με τα ομόλογα, αναφέρθηκαν οι απόψεις των αναλυτών της Citi για θέσεις overweight στα εταιρικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (High Yield bonds), επισημαίνοντας ότι η στρατηγική επένδυσης σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα είναι δυνατόν να προστατέψει σε κάποιο βαθμό τους επενδυτές από τυχόν αύξηση της μεταβλητότητας στις ομολογιακές αγορές.