A- A+
Τίτλος φινλανδικής εφημερίδας: Πιο ισχυρές οι τράπεζες στην Ελλάδα από ό,τι εδώ
Με τίτλο «Στην Ελλάδα οι τράπεζες είναι ισχυρότερες από ό,τι εδώ» αναρτήθηκε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της φινλανδικής εφημερίδας Taloussanomat. Η ανάλυση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται μία ανάλυση του Centre for European Policy Studies (CEPS), που έχουν συντάξει οι Paul De Grauwe και Yuemei Ji, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών της Φινλανδίας είναι πολύ πιο αδύναμη από αυτήν των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι όχι μόνο οι φινλανδικές τράπεζες είναι οι πιο αδύναμες στην Ευρωζώνη, αλλά και ότι οι πιο ισχυρές κεφαλαιακά είναι οι ελληνικές.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του CEPS, τα ποσοστά κεφαλαίων των τραπεζών στις βόρειες χώρες της ευρωζώνης, είναι κατά μέσο όρο, χαμηλότερα κατά το ήμισυ από τα κεφάλαια των τραπεζών στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Αποδυνάμωση ισολογισμών

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι τράπεζες στο Βορρά, επωφελούνται από την χρηματοπιστωτική σταθερότητα των κυβερνήσεών τους και ακολουθούν επιχειρηματικές στρατηγικές που στόχο έχουν την έκδοση τεράστιων ποσοτήτων επιδοτούμενου χρέους.

Έτσι όμως, αποδυναμώνουν τους ισολογισμούς τους και καθίστανται πιο ευάλωτες, λιγότερο ικανές να αντέξουν μελλοντικά σοκ.

Παραδόξως, οι οικονομικά ισχυρές κυβερνήσεις θρέφουν ευάλωτες τράπεζες. Το αντίθετο συμβαίνει σε χώρες με οικονομικά ασθενείς κυβερνήσεις. Σε αυτές τις χώρες, οι τράπεζες αναγκάζονται να ενισχύονται διότι δεν είναι σε θέση να επαναπαυτούν στις κυβερνήσεις τους.

Οι κίνδυνοι

Η ανάλυση του CEPS συνεχίζει επισημαίνοντας πως περισσότερο από ό,τι στο Νότο, οι κυβερνήσεις στη Βόρεια Ευρώπη θα πρέπει να υποχρεώσουν τις τράπεζες να εκδώσουν περισσότερες μετοχές, περισσότερο από ό,τι προβλέπεται από τη συμφωνία της Βασιλεία ΙΙΙ.

Εάν η εμπειρία των χωρών της νότιας ευρωζώνης αποτελεί κάποιον οδηγό, οι τράπεζες στα βόρεια της ευρωζώνης θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσουν τα κεφάλαια και τα αποθεματικά τους ως ποσοστό στους ισολογισμούς τους.

Εάν αποτύχουν να το κάνουν αυτό, διακινδυνεύουν να καταστρέψουν την οικονομική σταθερότητα των κυβερνήσεων στη Βόρεια Ευρώπη όταν στο μέλλον, αρνητικά σοκ υποχρεώσουν αυτές τις κυβερνήσεις να προσφύγουν στη διάσωση των ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένων τραπεζών τους.