A- A+
Σε έξι δόσεις η πληρωμή του ενιαίου φόρου το 2014 για τα ακίνητα - Αρχή τον Ιούλιο
Σε έξι μηνιαίες δόσεις θα εξοφληθεί το 2014 ο ενιαίος φόρος στην ακίνητη περιουσία, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του ερχόμενου έτους. Πίνακες με την επιβάρυνση ανά ακίνητο και ανά περιουσία.

Σε έξι δόσεις θα πληρωθεί σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα.

Από το 2015 ο φόρος θα αποπληρώνεται σε εννέα μηνιαίες δόσεις. Πρόκειται για τον πέμπτο φόρο που θα κληθούν καταβάλλουν μέσα σε λίγους μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ εξοφλείται σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, ο ΦΑΠ των ετών 2011-2012 σε επτά μηνιαίες δόσεις και ο ΦΑΠ του 2013 σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων, με βάση το τελευταίο σενάριο, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ο κύριος φόρος υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1) Κτίρια. Βασικός φόρος από 2 έως 13 ευρώ το τ.μ., στη βάση 12 κλιμακίων ανά τιμή ζώνης, ο οποίος μεσοσταθμικά θα είναι χαμηλότερος κατά 16% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου και πρόσοψης.

Τα κτίρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατά 50%, πλην των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή, με την εξαίρεση των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

2) Οικόπεδα. Βασικός φόρος από 2 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, βάση 25 κλιμακίων. Η μείωση σε σχέση με τον αρχικό Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) φτάνει κατά μέσο όρο στο 83%.

3) Αγροτεμάχια. Βασικός φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα, με συνετελστή θέσης από 1 έως 3, συντελεστή άρδευσης 1,1, συντελεστή χρήσης από 0,1 έως 8, συνετελεστή απαλλοτρίωσης 0,75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Ο νέος ΦΑΠ

Βέβαια, τα παραπάνω ισχύουν για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Οι ελαφρύνσεις που παρέχονται για τα οικόπεδα και τους αγρότες θα επιβαρύνουν τις περιουσίες με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ, που βρίσκονται στα αστικά κέντρα.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα που παρατίθεται, οι συντελεστές σε σχέση με τον παλαιό ΦΑΠ είναι μειωμένοι σημαντικά, ελαφρύνοντας την επιβάρυνση.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες κυρίως αστικών ακινήτων, θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, προς όφελος των αγροτικών περιοχών.

Σημειώνεται πως ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα για τα πρώτα και με αναλογικό συντελεστή για τα δεύτερα.

Η συνολική επιβάρυνση

Έτσι, ανάλογα με το ύψος της ατομικής περιουσίας η επιβάρυνση του συμπληρωματικού φόρου, επιπλέον του κύριου φόρου, ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

Παραδείγματα

Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των φόρων του 2013 και του 2014: