A- A+
HSBC: Καταθέσεις σε Renminbi στην Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις
Την εκτίμηση ότι το νόμισμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα καταστεί πλήρως μετατρέψιμο μέχρι το 2017, διατυπώνει η HSBC, προσφέροντας προθεσμιακή κατάθεση στους Έλληνες πελάτες.

«Το Renminbi θα μπορούσε να γίνει το νόμισμα με τον τρίτο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών παγκοσμίως εάν ήταν πλήρως μετατρέψιμο», δήλωσε η ειδικός της HSBC Rongrong Huo σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Τράπεζα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ίδια, «η Κίνα επιθυμεί το νόμισμά της να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και η ταχύτητα της αλλαγής προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εντυπωσιακή». Για παράδειγμα, ο αριθμός των κρατών που πραγματοποιούν συναλλαγές σε Renminbi μέσα σε έναν τυπικό μήνα αυξήθηκε από 80 πριν από 8 μήνες σε 160 σήμερα.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοοικονομικό κλάδο βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Κινεζικής κυβέρνησης και προωθούνται σταθερά» δήλωσε ο Chris Davies, CEO Europe International της HSBC, ο οποίος μόλις επέστρεψε στην Ευρώπη από την Κίνα όπου υπήρξε Deputy CEO της HSBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κινέζικη κυβέρνηση εκτός από τα βήματα που έχει κάνει προς την απελευθέρωση των επιτοκίων είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει και προς την ενίσχυση της μετατρεψιμότητας του νομίσματος. Πολύ πρόσφατα, ελήφθησαν πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου της Σαγκάης, που αποσκοπούν σε ένα πιο ρευστοποιήσιμο και ελεύθερα διαπραγματεύσιμο νόμισμα».

Η επένδυση στο νόμισμα

«Η διαφοροποίηση των νομισμάτων στα καταθετικά και επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι σημαντική. Στην HSBC, πιστεύουμε ότι το Renminbi, με την προοπτική εξέλιξής του σε αποθεματικό νόμισμα είναι ένα από τα νομίσματα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μαζί με το Ευρώ, το Αμερικάνικο Δολάριο, το Ελβετικό Φράγκο και τη Στερλίνα», δήλωσε ο Ντίνος Κάμαρης, Head of Markets and Capital Financing, της HSBC στην Ελλάδα.

Η HSBC, η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που προσφέρει καταθέσεις σε Renminbi και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ξένης τράπεζας στην Κίνα, οργάνωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση,

Συγκεκριμένα, διαθέτει στην Ελλάδα προθεσμιακή κατάθεση με διάρκεια έως και 12 μήνες σε Renminbi (CNH).

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα ανοίγματος και λογαριασμού ταμιευτηρίου, καθώς και μεταφοράς χρημάτων σε τράπεζες και χώρες οι οποίες διαθέτουν το Offshore Chinese Renminbi (CNH).