A- A+
Σε κυκλοφορία νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ από την ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2014
Το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» θα θέσει σε κυκλοφορία σε ολόκληρη την ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά το καλοκαίρι του 2014. Τα χαρακτηριστικά του.

Πάνω από δέκα έτη έχουν μεσολαβήσει από την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ και το Ευρωσύστημα άρχισε να εκδίδει μια δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ με την ονομασία «Ευρώπη».

Στο ολόγραμμα και το υδατογράφημα των νέων τραπεζογραμματίων απεικονίζεται προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και η ονομασία της ηπείρου μας.

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ τέθηκε ήδη σε κυκλοφορία στις 2 Μαΐου 2013 και χάρις στα νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας του είναι καλύτερα θωρακισμένο έναντι της παραχάραξης.

Έλεγχος γνησιότητας

Η γνησιότητα του νέου τραπεζογραμματίου, καθώς και όλων των υπόλοιπων τραπεζογραμματίων ευρώ, μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων, δηλαδή τον έλεγχο με την αφή, τον οπτικό έλεγχο και την εξέταση υπό γωνία:

Δείτε εδώ πώς

Η ακριβής ημερομηνία έκδοσης του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ θα ανακοινωθεί κατά την επίσημη παρουσίασή του στις 13 Ιανουαρίου 2014.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει συνοπτικά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εισαγωγή του.

Γιατί χρειαζόμαστε νέα τραπεζογραμμάτια

Καθήκον της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ είναι να διαφυλάττουν το κύρος των τραπεζογραμματίων τους και να αξιοποιούν την τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων.

Οι ίδιες οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ πληρούν τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές και να βελτιώνουν διαρκώς το σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους.

Για τον λόγο αυτόν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος ανέπτυξαν τη σειρά «Ευρώπη», έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι το κοινό θα εξακολουθήσει να έχει εμπιστοσύνη στο νόμισμα.

Η νέα σειρά θα συνεχίσει να προσφέρει τη βέλτιστη προστασία έναντι της παραχάραξης, καθιστώντας τα τραπεζογραμμάτια ακόμα πιο ασφαλή.

Επιπλέον, χάρις στην ειδική επίστρωση, τα τραπεζογραμμάτια μικρότερης ονομαστικής αξίας της σειράς «Ευρώπη» θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Καθώς θα απαιτείται λιγότερο συχνή αντικατάσταση των τραπεζογραμματίων, το κόστος και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα μειωθούν.

Τα μηχανήματα ελέγχου

Δεν είναι το Ευρωσύστημα υπεύθυνο για τα μηχανήματα και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση της γνησιότητας τραπεζογραμματίων, αλλά οι ιδιοκτήτες των εν λόγω μηχανημάτων και συσκευών και, εμμέσως, οι προμηθευτές και οι κατασκευαστές τους.

Πάντως, το Ευρωσύστημα είναι υπεύθυνο για την παροχή κάθε απαραίτητης πληροφορίας και του σχετικού υλικού στους εκάστοτε συνεργάτες, προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να προσαρμόζουν τον εξοπλισμό τους στα νέα τραπεζογραμμάτια.

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες συνεργάζονται στενά με κατασκευαστές, προμηθευτές, χειριστές και ιδιοκτήτες μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας τραπεζογραμματίων, προκειμένου να τους διευκολύνουν στην έγκαιρη προσαρμογή του εξοπλισμού τους πριν από την εκάστοτε εισαγωγή τραπεζογραμματίων των διάφορων ονομαστικών αξιών.

Το Ευρωσύστημα παροτρύνει τους ιδιοκτήτες εξοπλισμού αυτού του είδους να ελέγχουν με τους προμηθευτές εάν τα νέα τραπεζογραμμάτια θα γίνονται αποδεκτά από τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και εάν θα είναι δυνατή η επεξεργασία τραπεζογραμματίων και άλλων ονομαστικών αξιών της σειράς «Ευρώπη» που θα εισαχθούν μελλοντικά.

Κατάλογοι των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας τραπεζογραμματίων και των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων που δέχονται το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ διατίθενται στη διεύθυνση //www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/devices/html/results.el.html.