A- A+
Στάλθηκαν τα εκκαθαριστικά για το φόρο πολυτελείας - Προθεσμία έως τέλος Ιανουαρίου για την πληρωμή
Φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα κληθούν να πληρώσουν έως και το τέλος Ιανουαρίου περισσότεροι από 250.000 φορολογούμενοι, λόγω κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ήδη τα πρώτα σημειώματα στους φορολογούμενους για την πληρωμή του φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5% έως και το τέλος Ιανουαρίου.

Οι πολίτες μπορούν να τυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα και από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr από την επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες Φόρος Πολυτελείας».

Η εισαγωγή στην εφαρμογή για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Οι υπόχρεοι

Υπόχρεοι καταβολής του «φόρου πολυτελούς» διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους:

- Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω και έχουν παλαιότητα μέχρι 10 έτη
- πισίνες (δεξαμενές κολύμβησης)
- αεροσκάφη (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.) και ανεμόπτερα.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή:

- 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα πάνω από 1.928 και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών
- 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.

Τα λάθη

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

- Οι φορολογούμενοι, μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr και από την επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου - Κατάσταση Οχημάτων», έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά όχι και να τροποποιήσουν, τα στοιχεία των αυτοκινήτων που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών.

- Σε όσες περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν διαφορετικά στοιχεία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική - τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ το συντομότερο δυνατόν.

- Επειδή με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2014 δεν θα είναι δυνατόν να διορθωθούν τα στοιχεία των οχημάτων, οι φορολογούμενοι καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε διορθώσεις στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το ύψος του φόρου

Ο φόρος πολυτελείας αφορά ΙΧ με κυβισμό άνω των 1.929 κ.ε. και θα τον πληρώσουν ακόμη και ιδιοκτήτες Ι.Χ. που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν στο τέλος του 2012 τις πινακίδες κυκλοφορίας, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012. Συγκεκριμένα:

• Στις πισίνες -εξωτερικές και εσωτερικές- ο φόρος θα υπολογιστεί με ποσοστό 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Ειδικότερα:

• Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για αεροσκάφη και ελικόπτερα.

• Τα πλοία αναψυχής, ιδιωτικά ή επαγγελματικά, μηχανοκίνητα μικρά σκάφη θα πληρώνουν από 200 έως 400 ευρώ σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα:

  • Για σκάφος 7-8 μέτρων το τέλος θα είναι 200 ευρώ
  • Για σκάφος 8-10 μέτρων το τέλος θα είναι 300 ευρώ
  • Για σκάφος 10-12 μέτρων το τέλος θα είναι 400 ευρώ
  • Για σκάφος άνω των 12 μέτρων το τέλος θα είναι 100 ευρώ το μέτρο (ο υπολογισμός θα ξεκινάει από το πρώτο μέτρο)