A- A+
Απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί και για χρέη έως 200.000 ευρώ - Ποιοι θα προστατεύονται
Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ζητά τη διατήρηση της προστασίας της α΄κατοικίας για οικονομικά αδύναμους.

Μέχρι και τις 31/12/2013 η ακίνητη περιουσία προστατεύεται από δύο διαφορετικές νομοθεσίες, που ψηφίστηκαν επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου και Λούκας Κατσέλη.

Σύμφωνα με αυτές δεν μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς:

- Κανένα είδος ακινήτου για χρέη προς τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

- Η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία ίση με το αφορολόγητο του ιδιοκτήτη της για την απόκτησή της, πλέον 50%, πχ. 300.000 ευρώ για άγαμο

Το νέο καθεστώς

Δεδομένο είναι ότι η προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ θα καταργηθεί από το νέο έτος. Και από εκεί και πέρα μένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», το υπουργείο Ανάπτυξης καταλήγει σε συμβιβαστική φόρμουλα με την τρόικα για την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών, των οποίων η αντικειμενική αξία της πρώτης τους κατοικίας είναι έως 200.000 ευρώ.

Με την προϋπόθεση όμως ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι επί του συγκεκριμένου θέματος υπήρξε σύγκρουση με την τρόικα δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά αρχικά ζητούσε το εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ κι η τρόικα τα 13.000 ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι το θέμα θα κλείσει στις 20.000 ευρώ - πρόκειται για το όριο της λεγόμενης «αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Ξαναζωντανέψτε το δάνειο

Παράλληλα, οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο» μπορούν να «ξαναζωντανέψουν» το δάνειό τους με την καταβολή ελάχιστου ποσού και το δάνειό τους να καταστεί και πάλι ενήμερο.

Αναλυτικότερα με βάση τους υπολογισμούς, τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται 62.500 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει όλες τις εξωδικαστικές διαδικασίες και βρίσκονται ένα βήμα προτού αιτηθούν από τα δικαστήρια τον πλειστηριασμό των ακινήτων.

Με βάση όμως τις εκτιμήσεις των επιτελών του υπουργείου από αυτούς οι 50.000 είναι δυνατόν να προστατευθούν από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη εφόσον προσφύγουν σε αυτόν.

Οι άλλες 12.500 θα μπορούν να καταστήσουν ενήμερα τα σημερινά ληξιπρόθεσμα δάνειά τους εφόσον καταβάλουν ένα μικρό ποσό, αν δηλαδή καταστούν «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», όπως θα αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης

* Πρόταση για εξαγορά «κόκκινων» στεγαστικών με discount από τους ίδιους τους δανειολήπτες