A- A+
ΤΧΣ: Δε θα πουλήσουμε όσο όσο τη Eurobank στην αύξηση που σχεδιάζεται
Δεν θα αποδεχθεί υπερβολικό discount στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank επί των τρέχουσων τιμών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ΤΧΣ επιθυμεί οι βασικοί επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank να δεσμευτούν πως θα κρατήσουν το μερίδιο τους για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η Eurobank, το 95% της οποίας ανήκει στο ΤΧΣ, σχεδιάζει να εκδώσει νέες μετοχές αξίας 2 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να προσελκύσει σημαντικούς ιδιώτες επενδυτές έως το Μάρτιο του 2014.

Ανώνυμη πηγή προσκείμενη στη διοίκηση του του ΤΧΣ, αναφέρει ότι ενώ έχει εκδηλωθεί αρκετό ενδιαφέρον, δεν εμφανίζονται τράπεζες ως ενδιαφερόμενες και αυτό αφήνει το πεδίο ελεύθερο για τους επενδυτές private equity, τα hedge funds και τους θεσμικούς επενδυτές.

Υποχρεωτική διακράτηση

Η ίδια πηγή ανέφερε στο Reuters πως θα υπάρξει μια περίοδος υποχρεωτικής διακράτησης (lock up period) κατά την οποία οι επενδυτές δεν θα έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν μετοχές και θα αποκτήσουν δικαιώματα στη διακυβέρνηση, όπως εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο.

Δεν θα δοθούν ευνοϊκοί όροι στους μετόχους που ήδη κατέχουν μερίδιο 5% στην τράπεζα. Πηγές της αγοράς -αναφέρει το Reuters- έχουν υποστηρίξει πως οι νέες μετοχές ενδέχεται να αποτιμηθούν με discount έως και 50% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Η πηγή διευκρίνισε πως δεν έχει οριστεί ακόμη εύρος τιμών και δεν θα οριστεί έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών έως τα τέλη του έτους.

«Το ΤΧΣ είναι ξεκάθαρα ευαίσθητο όσον αφορά την τιμή» ανέφερε η πηγή, τηρώντας την ανωνυμία της, προσθέτοντας ότι «θέλουν να επιτύχουν σημαντική συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν βλέπουν το λόγο να δεχθούν υπερβολικό discount».

Διαβάστε επίσης

* Αποχωρεί το 10% του προσωπικού της Eurobank με την εθελούσια – Συμμετοχή από 1.100 άτομα