A- A+
Τράπεζες: Για το πρώτο δίμηνο του 2014 μετατίθεται ο στόχος για δάνεια €2 δισ. μέσω εργαλείων ενίσχυσης
Για το πρώτο δίμηνο του 2014, από τα τέλη του έτους που ήταν το αρχικό πλάνο, μετατίθεται ο στόχος της διοχέτευσης ρευστότητας 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις από τις 4 συστημικές τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται για δάνεια που έχει συμφωνηθεί να διοχετευτούν στην αγορά από τις τράπεζες με την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η μη επίτευξη του αρχικού στόχου αποδίδεται από τραπεζικά στελέχη στο κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε τον Οκτώβριο. Οι ίδιοι δεν έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση για το αν εκτιμούν ότι το κλίμα θα αποκατασταθεί σύντομα.

Η απόκλιση στο στοχοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των τραπεζών έγινε εμφανές τον Οκτώβριο, όπου ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ τελικά εγκρίθηκαν 713 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει απόκλιση της τάξεως του 16,11%.

Οι δηλώσεις

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργο Ζανιά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι «μόνο 1 από τις 4 τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί. Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος».

Από την πλευρά του ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Όπως είπε, η αγορά έχει τη δική της δυναμική.

Ωστόσο, ανέφερε, το σημαντικό είναι ότι τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί στην αγορά ρευστότητα όχι μόνο 2 δισ. ευρώ αλλά και ακόμη περισσότερη.