A- A+
Νέος φόρος ακινήτων: Ποιοι εξαιρούνται τελείως και ποιοι θα έχουν έκπτωση 50% από το 2014
Αύξηση κατά 2.000 ευρώ των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα εξαιρούνται ευπαθείς ομάδες από το νέο φόρο ακινήτων προβλέπει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, για τη εξασφάλιση έκπτωσης 50% επί του φόρου, θα πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο είναι διευρυμένα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Ειδικότερα:

  • Για άγαμους το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 9.000 ευρώ (από 7.000 ευρώ)
  • Για παντρεμένους χωρίς προστατευόμενα τέκνα τις 10.000 ευρώ (από 8.000 ευρώ).
  • Για τους έγγαμους με ένα παιδί τις 11.000 ευρώ και για δύο παιδιά τις 12.000 ευρώ

Ποιοι απαλλάσσονται

Από την άλλη πλευρά, θα εξαιρούνται από την καταβολή του φόρου οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ για πάνω από έξι μήνες και οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες είτε θα εξαιρούνται είτε θα πληρώνουν πολύ χαμηλό φόρο ανάλογα τα πραγματικά ή τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.

Αναμένεται να παραμείνει η προϋπόθεση ο φορολογούμενους να μην έχει στην κατοχή του ακίνητο άνω των 150 τ.μ. ενώ γίνεται προσπάθεια να απαλειφθεί ο όρος κανένα μέλος της οικογένειας να μη χρωστά σε εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο ούτε ένα ευρώ.

Τα μη ηλεκτροδοτούμενα

Εξάλλου, θέμα έχει δημιουργηθεί και με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία μέχρι σήμερα, μέσω του τέλους που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν επιβαρύνονταν με φόρο, εκτός εάν ανήκαν σε ιδιοκτήτη με περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα ή ακόμη και σπίτια, τα οποία δεν παράγουν κανένα εισόδημα, και θα επιβαρυνθούν από το 2014 με τον κύριο φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να ισχύσει χαμηλότερος συντελεστής επιβάρυνσης στα συγκεκριμένα ακίνητα, παρέχοντας έκπτωση έως και 50%.