A- A+
Στο 3% μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από το 2014 - Πίνακας με παραδείγματα
Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Η Καθημερινή» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται στο 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το υπερβάλλον ποσό.

Σε ανεπίσημη ενημέρωσή του προς τον Τύπο, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 3%, πράγμα που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες και θα επιτρέψει να ξεπεραστεί βαθμιαία η μεγάλη απόσταση από τις αγοραίες στις αντικειμενικές αξίες.

«Γιατί σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχουν αγοραίες τιμές» σημειώνει. Βέβαια, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 τίθεται σε ισχύ ο φόρος υπεραξίας, ο οποίος προσδιορίζεται στο 15% επί της διαφοράς μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης ενός ακινήτου.

Για παράδειγμα, ένα ακίνητο που θα πλήρωνε 10% φόρο επί της τιμής του αν πουλιόταν σήμερα, με το νέο σχέδιο θα πληρώσει μειωμένο φόρο μεταβίβασης και καινούργιο φόρο υπεραξίας συνολικά μόλις 5,25% επί της τιμής του (αν η υπεραξία του αποτιμηθεί στο 15%).

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα ακίνητα που αγοράστηκαν από τον σημερινό ιδιοκτήτη τους τα τελευταία 5-10 χρόνια έχουν σήμερα αρνητική υπεραξία και αν πουληθούν δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο υπεραξίας έτσι κι αλλιώς. Απλά θα πληρώσουν μειωμένο φόρο μεταβίβασης.

Η μείωση σε αριθμούς

Εάν περάσει το νομοσχέδιο, η μείωση στο φόρο θα είναι σημαντική, όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:

Βέβαια, τα παραπάνω στοιχεία αφορούν σε ακίνητα που μεταβιβάζονται χωρίς αφορολόγητο όριο, το οποίο ίσχυε για την α΄ κατοικία και ξεκινούσε από τις 200.000 ευρώ για άγαμο.

Η σύγκριση με ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή ΦΜΑ (10%), με πρώτο το Βέλγιο (12,50%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ΦΜΑ κυμαίνεται περί το 4%.

Το νέο σύστημα για τη φορολόγηση των ακινήτων αναμένεται να δοθεί στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα οπότε θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι αλλαγές που ζήτησαν αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Εφόσον το σχέδιο νόμου ψηφιστεί από τη Βουλή, ο νέος φόρος θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιανουάριο.