A- A+
Προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ η Eurobank - Από τι θα εξαρτηθεί το τελικό ποσό
Την έναρξη της διαδικασίας για την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurobank, με στόχο την προσέλκυση ενός επενδυτή ή ομάδας θεσμικών επενδυτικών σχημάτων.

Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο η τράπεζα επισημαίνει ότι το τελικό ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από τη Eurobank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο οι οποίες αξιολογούνται, επί του παρόντος, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει την δυνατότητα της Τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονομία» τονίζει η Eurobank.

Ένας επενδυτής ή ομάδα θεσμικών

Και προσθέτει ότι η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω διάθεσης μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών («anchor investors»).

Η Barclays Bank PLC, ενεργώντας μέσω της επενδυτικής της τράπεζας, το υποκατάστημα Λονδίνου της Deutsche Bank AG, και η JP Morgan Securities PLC, ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές της συναλλαγής.

Όπως αναφέρει η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ, «σε συνέχεια των προσπαθειών μας για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος, ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη των διαδικασιών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Eurobank, το οποίο θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με την ίδια, «το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».

H Lazard Frères έχει διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου.