A- A+
Ιδού η νέα πρόταση για το φόρο ακινήτων: Πού αυξάνεται και πού μειώνεται η επιβάρυνση
Από κύριο και συμπληρωματικό φόρο θα αποτελείται ο νέος φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2014, με βάση την τελική πρόταση που έχει σταλεί στα κόμματα, λίγο πριν φτάσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στόχος της νέας πρότασης είναι να υπάρξουν ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, οι οποίες θα καλυφθούν από την αύξηση του φόρου σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους περιουσίες.

Η βεβαίωση του φόρου θα ανέλθει σε 3,24 δισ. ευρώ, προϋπολογίζοντας εισπραξιμότητα 82% και έσοδα 2,65 δισ. ευρώ έναντι 3,18 δισ. ευρώ και 2,5 – 2,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2013.

Τον κύριο φόρο θα πληρώνουν όλα τα είδη των ακινήτων (κτίρια, οικόπεδα, αγροτεμάχια), ανεξαρτήτως νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικά πρόσωπα, ιδιωτικές εταιρείες).

Από την άλλη πλευρά, ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα για τα πρώτα και με αναλογικό συντελεστή για τα δεύτερα.

Η επιβάρυνση ανά ακίνητο

Ο κύριος φόρος υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1) Κτίρια. Βασικός φόρος από 2 έως 13 ευρώ το τ.μ., στη βάση 12 κλιμακίων ανά τιμή ζώνης, ο οποίος μεσοσταθμικά θα είναι χαμηλότερος κατά 16% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου και πρόσοψης.

Τα κτίρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατά 50%, πλην των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή, με την εξαίρεση των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

2) Οικόπεδα. Βασικός φόρος από 2 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, βάση 25 κλιμακίων. Η μείωση σε σχέση με τον αρχικό Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) φτάνει κατά μέσο όρο στο 83%.

3) Αγροτεμάχια. Βασικός φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα, με συνετελστή θέσης από 1 έως 3, συντελεστή άρδευσης 1,1, συντελεστή χρήσης από 0,1 έως 8, συνετελεστή απαλλοτρίωσης 0,75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Ο συμπληρωματικός φόρος

Εκτός από τον κύριο φόρο θα υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε, επιβάρυνση για τις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες.

Ειδικότερα, θα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως συμβαίνει με τον ΦΑΠ.

Τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν αυξημένο αφορολόγητο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ σήμερα και χαμηλότερους συντελεστές, οι οποίοι θα κυμαίνονται από 0,2% έως 1%.

Τα νομικά πρόσωπα θα φορολογούνται όπως και τώρα, με τους βασικούς συντελεστές να μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,50% και 0,25% αντιστοίχως.