A- A+
ΕΤΕ: Διάθεση ως 22/1 για τις προνομιακές προθεσμιακές
Δεκαήμερη παράταση πήρε η διάθεση των προνομιακών προθεσμιακών καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, που προσφέρουν αποδόσεις έως και 2,90%, ανάλογα με το ποσό της αποταμίευσης και τη διάρκεια.

Η τράπεζα με τον τρόπο αυτό δίνει την ευκαιρία στους πελάτες τους να «κλειδώσουν» μία απόδοση με τα σημερινά δεδομένα, ενόψει της νέας περικοπής των επιτοκίων που θα εφαρμόσει.

Τα ισχύοντα επιτόκια που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμα έως και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

Τα προϊόντα που προσφέρει η ΕΤΕ είναι διάρκειας από 1 έως 12 μήνες, μέσω της δυνατότητας που παρέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για πρόωρη ανάληψη χωρίς καμία επιβάρυνση.

Μειώμενα επιτόκια

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον σε κανένα προϊόν διάρκειας έως και 12 μηνών η μέση απόδοση δεν ξεπερνά το 2,6%. Ωστόσο, στα ειδικά προθεσμιακά προϊόντα τα επιτόκια είναι μειώμενα ανά περίοδο εκτοκισμού.

Έτσι, όσο πιο γρήγορα «σπάσει» η προθεσμιακή, τόσο πιο υψηλή θα είναι και η απόδοσή της σε ετησιοποιημένη βάση.

Εφόσον ο καταθέτης προχωρήσει σε πρόωρη ανάληψη των κεφαλαίων του, πριν τη λήξη της προσυμφωνημένης διάρκειας του προϊόντος του, μπορεί να εξασφαλίσει κατά μέγιστο ένα 2,90% στο τρίμηνο.

Το χαρτοφυλάκιο

Αναλυτικότερα, οι ειδικές προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα είναι οι εξής:

Α) Το ΕΘΝΙΚΗ 2X3, 6μηνης διάρκειας (δύο τρίμηνα), προσφέρει μέσο ετήσιο επιτόκιο 2,30%.

Το επιτόκιο ανέρχεται στο α΄ τρίμηνο σε 2,40% και στο β΄ τρίμηνο υποχωρεί στο 2,20%.

Η καταβολή των τόκων γίνεται ανά τρίμηνο, οπότε και δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να προχωρήσει σε πρόωρη ανάληψη των καταθέσεών του χωρίς καμία ποινή.

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Β) Το ΕΘΝΙΚΗ 4X3, 12μηνης διάρκειας, προσφέρει απόδοση 2,53%.

Το επιτόκιο μειώνεται κάθε τρίμηνο, ξεκινώντας από το 2,90% και υποχωρεί έως και το 2,15% στο τέλος της κατάθεσης.

Η καταβολή των τόκων γίνεται ανά τρίμηνο, οπότε και δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να προχωρήσει σε πρόωρη ανάληψη των καταθέσεών του χωρίς καμία ποινή.

Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης ανέρχεται σε 60.000 ευρώ.

Γ) Το ΜΗΝΙΑΙΟ διατίθεται για διάρκειες 6 και 12 μηνών και για ποσά που ξεκινούν από τις 20.000 ευρώ.

Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης προθεσμιακής κατάθεσης είναι η καταβολή των τόκων κάθε μήνα, καθώς και η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων την ίδια ημέρα χωρίς ποινή.

Στην εξάμηνη κατάθεση τα επιτόκια φτάνουν έως και το 2,7% και στην δωδεκάμηνη κατάθεση έως και το 2,65%.

Δ) «5Y ZERO COUPON - CALLABLE»

Πρόκειται για προθεσμιακό λογαριασμό σε ευρώ με προσυμφωνημένη διάρκεια 5 ετών και ελάχιστο ποσό κατάθεσης μόλις τις 10.000 ευρώ.

Η μέση ετησιοποιημένη απόδοση είναι υψηλή και διαμορφώνεται περί το 3,54%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους του προϊόντος, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα ανάκλησής του μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του, αποδίδοντας ένα προκαθορισμένο τόκο.

Εάν αυτό συμβεί με τη συμπλήρωση ενός έτος, το επιτόκιο διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο τόκος αποδίδεται στον πελάτη στη λήξη του προϊόντος ή κατά την ημερομηνία ανάκλησής του.

Σύγκριση επιτοκίων

Για να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας και να συγκρίνετε τα προϊόντα όλης της αγοράς, χρησιμοποιήστε το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.