A- A+
Αλλάζει πάλι ο φόρος στα ακίνητα – Συνδυασμός χαρατσιού και ΦΑΠ με αφορολόγητο €300.000
Δεν έχουν τέλος οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για το φόρο που θα επιβληθεί στα ακίνητα, μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από βουλευτές της συμπολίτευσης που αρνούνται να το ψηφίσουν υπό τη σημερινή του μορφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη αποφασίστηκαν νέες αλλαγές, προς την κατεύθυνση κυρίως ελάφρυνσης των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων με συντελεστή δόμησης που δεν έχει εξαντληθεί.

Το νέο σχέδιο που συζητήθηκε προβλέπει τη διατήρηση ενός φόρου που θα επιβάλλεται αυτοτελώς για κάθε ακίνητο (κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) και την επιβολή πρόσθετης φορολογίας για τις μεγάλες περιουσίες, στα πρότυπα του ΦΑΠ, με όριο τις 300.000 ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος θα καλύψει τις απώλειες που συνεπάγεται η μείωση των συντελεστών επιβάρυνσης στα αγροτεμάχια και όπου αλλού υπάρξει ελάφρυνση.

Διατήρηση του ΦΑΠ

Άρα μιλάμε για διατήρηση του ενιαίου φόρου, όπως έχει σχεδιαστεί, με διαφορετική κατανομή των βαρών, αλλά και του ΦΑΠ, λόγω του προοδευτικού χαρακτήρα που θα έχει η επιβάρυνση στις μεγάλες περιουσίες.

Βέβαια, για να υπάρξει ακριβής εικόνα για το τι σημαίνουν οι παραπάνω αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να γίνουν γνωστοί οι νέοι συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον υπολογισμό της επιβάρυνσης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία θα υπάρχουν δέκα κλιμάκια με συντελεστές από 1,1% έως 2%. Έτσι, πχ. για περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας 360.000 ευρώ ο φόρος θα ανέρχεται σε 660 ευρώ, επιπλέον του φόρου που θα καταβάλλεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Ο χρόνος πάντως τελειώνει και σύντομα θα πρέπει να έλθει το σχέδιο νόμου προς ψήφιση στη Βουλή, με δεδομένο ότι από το 2014 η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποσυνδέσει τους λογαριασμούς του ρεύματος από το φόρο ακινήτων.