A- A+
Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ζητά η τρόικα - Καμία προστασία ούτε για την α΄ κατοικία
Νέα ανατροπή σημειώθηκε στο θέμα των πλειστηριασμών, με την τρόικα να ζητά την πλήρη απελευθέρωσή τους, ώστε να μην υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τους κατ΄ επιλογήν κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της τρόικας ζητήθηκε από τους τελευταίους να καταργηθεί όλο το πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών.

Μέχρι τις 31/12/2013 δεν μπορούν να κατασχεθούν:

- Ακίνητα πάσης φύσεως για χρέη έως 200.000 ευρώ

- Η πρώτη κατοικία εάν η αντικειμενική της αξίας δεν ξεπερνά το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50%

Τι ζητά η τρόικα

Κι ενώ η κυβέρνηση είχε δεχθεί να καταργηθεί το όριο των 200.000 ευρώ για τραπεζικά χρέη, καθώς και τη μείωση του πλαφόν προστασίας με βάση την αντικειμενική αξία στις 200.000 ευρώ για άγαμο από 300.000 ευρώ, προηγουμένους, τα πάντα ανατράπηκαν.

Η τρόικα ζήτησε όχι μόνο την πλήρη κατάργηση των παραπάνω δύο προστατευτικών ρυθμίσεων, μέσω των οποίων προστατεύεται η πρώτη κατοικία και την υποχρεωτική εφαρμογή του θεσμού της Διαμεσολάβησης, με στόχο την επιτάχυνση των ρυθμίσεων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι έννοιες των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», προκειμένου να ρυθμίζονται χρέη σε δανιεολήπτες που βρίσκονται πραγματικά σε οικονομική αδυναμία και στοχεύουν στη διάσωση της κύριας κατοικίας τους.

Αποδεκτές δαπάνες

Για το λόγο αυτό αναμένεται να καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα.

Παράλληλα, θα υπάρχει ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εκτός από τη λίστα αυτή, που θα είναι αδιαμφισβήτητη, θα καταρτιστούν και συγκεκριμένα κριτήρια που αποτελούν τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης

Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω αυτού του μοντέλου η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους.

Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.