A- A+
Εγγυήσεις 85 δισ. ευρώ και κεφαλαιακή στήριξη 4,47 δισ. ευρώ έχουν λάβει οι τράπεζες από το Δημόσιο
Στοιχεία για την κρατική ενίσχυση που έχουν λάβει από το 2008 έως και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, μετά από επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν με ακρίβεια τα ποσά με τα οποία χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος την κάθε τράπεζα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Το πακέτο στήριξης του κλάδου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ανακεφαλαιοποίησή του και οι διασώσεις των προηγούμενων μηνών που έχουν κοστίσει 39 δισ. ευρώ περίπου, περιλαμβάνει τα εξής:

- Κεφαλαιακή ενίσχυση

Το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι καταβολής Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 21.05.2014 και 23.07.2014 (κι όχι μετρητών).

Το συνολικό ποσό των αναλαμβανομένων μετοχών σήμερα ανέρχεται σε 4.473.585.000 ευρώ.

- Κρατικές εγγυήσεις

Παροχή εγγυήσεων σε δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων από το 2009 και μετά, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότησή τους από τους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος.

Ειδικά για τις εγγυήσεις επισημαίνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών ουδέποτε υπερέβη το εκάστοτε συνολικό όριο, που σήμερα ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ.

- Ειδικοί τίτλοι

Διατέθηκαν ειδικοί τίτλοι μηδενικού επιτοκίου, για το χρονικό διάστημα από το 2008 έως 18.10.2013, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων σήμερα είναι 2,4 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας.