A- A+
Στη Βουλή η τροπολογία για κατασχέσεις καταθέσεων με το ...«πάτημα ενός κουμπιού» από την εφορία
Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία με την οποία διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού που θα επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν καταθέσεις για χρέη προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, δρομολογούνται οι εξελίξεις ώστε να τεθεί σε λειτουργία από το Δεκέμβριο το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών για την ευκολότερη πρόσβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών στα στοιχεία καταθέσεων φορολογουμένων που ελέγχονται.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις κατόπιν υποδείξεων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Με το νέο σύστημα το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Δεκέμβριο, φορολογικοί ελεγκτές θα διαβιβάζουν μέσω κλειστού κυκλώματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το αίτημα άρσης του τραπεζικού απορρήτου στα τραπεζικά ιδρύματα και θα λαμβάνουν επίσης μέσω του ίδιου κλειστού κυκλώματος τις απαντήσεις των τραπεζών.

Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο

Με το ηλεκτρονικό κατασχετήριο τα δρομολόγια των δικαστικών επιμελητών υποκαθίστανται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προετοιμάζεται ειδική εφαρμογή στην οποία θα φορτώνονται από τις Εφορίες όλα τα αιτήματα δέσμευσης καταθέσεων προς τις τράπεζες.

Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο με ένα κλικ θα πηγαίνει σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και έτσι εκτιμάται ότι οι τρεις μήνες που απαιτούνται σήμερα θα γίνουν τρεις εβδομάδες.