A- A+
Έρχονται από Δεκέμβριο κατασχέσεις εξπρές σε καταθετικούς λογαριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο
Κατασχέσεις - εξπρές θα μπορεί να πραγματοποιεί από το Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς ενεργοποιείται η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», με το πάτημα ενός κουμπιού, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα στέλνει ηλεκτρονική εντολή κατάσχεσης στις τράπεζες για να μπει άμεσα το μακρύ χέρι της Εφορίας στις καταθέσεις οφειλετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή τη στίγμή μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη σχετική υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών και, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, από το Δεκέμβριο το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα δίνει το «παρών».

Τι αλλάζει

Η βασική αλλαγή που φέρνει αφορά στη σύντμηση του χρόνου που μεσολαβεί από την απόφαση της Εφορίας να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως την είσπραξη των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σήμερα η διαδικασία απαιτεί έως και τρεις μήνες. Το δικαστικό τμήμα κάθε Εφορίας εκδίδει ένα τρισέλιδο κατασχετήριο εις χείρας τρίτων, εν προκειμένω των τραπεζικών ιδρυμάτων. Την επίδοση των κατασχετηρίων αναλαμβάνουν δικαστικοί επιμελητές.

Το κάθε κατασχετήριο πρέπει να επιδοθεί ξεχωριστά σε καθένα από τα 28 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, οι τράπεζες είναι αυτές που ψάχνουν στο πελατολόγιό τους για να διαπιστώσουν αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος τηρεί λογαριασμό καταθέσεων, αν ο λογαριασμός προστατεύεται με το όριο των 1.000 ευρώ προκειμένου για λογαριασμούς μισθοδοσίας ή καταβολής συντάξεων, αν έχουν εφαρμογή διατάξεις για το ακατάσχετο όπως στην περίπτωση των επιδομάτων ανεργίας.

Αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο - χωρίς αρκετές φορές να λείπουν και λάθη και να κατάσχονται ποσά μισθών ακόμα και κάτω των 1.000 ευρώ αν δεν έχει δηλωθεί για παράδειγμα από τον πελάτη ότι πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας ή ακόμα και επιδόματα ανεργίας σε ακραίες περιπτώσεις - δεσμεύονται τα ποσά και αποδίδονται στο Δημόσιο.

Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο

Με το ηλεκτρονικό κατασχετήριο τα δρομολόγια των δικαστικών επιμελητών υποκαθίστανται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προετοιμάζεται ειδική εφαρμογή στην οποία θα φορτώνονται από τις Εφορίες όλα τα αιτήματα δέσμευσης καταθέσεων προς τις τράπεζες.

Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο με ένα κλικ θα πηγαίνει σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και έτσι εκτιμάται ότι οι τρεις μήνες που απαιτούνται σήμερα θα γίνουν τρεις εβδομάδες.