A- A+
Καταγγελίες στο Συνήγορο Καταναλωτή για παραβάσεις τραπεζών σχετικά με το ακατάσχετο
Την άρνηση κάποιων τραπεζών να παραλάβουν δηλώσεις καταθετών σχετικά με το λογαριασμό για τον οποίον θα ισχύει το «ακατάσχετο» κατήγγειλαν στο Συνήγορο του Καταναλωτή δικαιούχοι λογαριασμών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι στις 22 Οκτωβρίου 2013 με ανακοίνωσή της κάλεσε τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωση τους προς εκείνη την Τράπεζα που τηρούν λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο.

Ωστόσο, προσθέτει ότι διαπιστώθηκε, μετά από καταγγελίες καταθετών, ότι πολλές Τράπεζες αρνούνται να παραλάβουν υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών- πελατών τους με τις οποίες καθορίζουν το λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο του άρθρου 20 Ν.4161/2013 για χρέη τους προς αυτές».

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευάγγελος Ζερβέας απευθύνει Σύσταση προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου να παρέμβει άμεσα στα μέλη της, με την αυστηρή υπόδειξη να δέχονται αμελλητί τις σχετικές δηλώσεις και να τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 20 Ν.4161/2013, προκειμένου οι καταθέτες-δανειολήπτες να τυγχάνουν της προστασίας του εν λόγω άρθρου του Ν.4161/2013».

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει σε ποιο λογαριασμό πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός του. Η δυνατότητα κατάσχεσης εξαρτάται από το που υπάρχει οφειλή.

Με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, στο συγκεκριμένο λογαριασμό διασφαλίζονται τα πρώτα 1.000 αν πρόκειται για οφειλή προς το Δημόσιο και τα πρώτα 1.500 ευρώ (2.000 για κοινό λογαριασμό) αν πρόκειται για χρέος προς φυσικό πρόσωπο.

Προσοχή όμως! Ο τραπεζικός λογαριασμός μισθοδοσίας προστατεύεται αν πρόκειται για δανειστές, τράπεζες κλπ, μόνο μέχρι του ύψους του ενός μισθού ή σύνταξης και μόνο για μια μέρα μετά την κατάθεση (ημέρα κατάθεσης + την επόμενη).

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει κατάσχεση όλου του μισθού ή της σύνταξης μετά από 2 ημέρες από την κατάθεσή τους στο λογαριασμό.

Περιπτώσεις

Αν πρόκειται για ικανοποίηση διατροφής συζύγου, τέκνων (κλπ όμοιων απαιτήσεων), επιτρέπεται κατάσχεση έως 50% μάξιμουμ του μισθού – σύνταξης.

Από την άλλη, αν πρόκειται για το δημόσιο, επιτρέπεται υπέρ του δημοσίου κατάσχεση μισθού και σύνταξης του οφειλέτη, μόνο αν είναι πάνω από 1000 ευρώ ανά μήνα και για το ποσό 25% που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.

Τέλος, αν πρόκειται για επίδομα ανεργίας είναι εξ ολοκλήρου ακατάσχετο.