A- A+
Αλλαγή σελίδας για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου - Ποιοι είναι οι νέοι μέτοχοι
Αλλάζει χέρια η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο μετά την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο τριών νέων βασικών μετόχων, οι οποίοι κάλυψαν μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που χρειαζόταν. Τα νέα ποσοστά.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ οι εταιρείες «Wargaming» Λευκορωσικών συμφερόντων με έδρα την Κύπρο, η αμερικανική «Third Pont» και η «Δήμητρα Επενδυτική» θα συμμετέχουν σε ποσοστό 75%.

Συγκεκριμένα, από 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας θα έχουν η «Wargaming», και η «Third Pont», που θα συμμετάσχουν με 40 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μία. Το 15%, με συμμετοχή 20 εκατομμύρια, θα έχει η «Δήμητρα Επενδυτική».

Το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στους παλιούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με την Εκκλησία Κύπρου να κατέχει περίπου το 10%.

Μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης η Τράπεζα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια 358 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 64 εκατ. ευρώ, τους αυξημένους κεφαλαιακούς δείκτες των ρυθμιστικών αρχών και φθάνοντας σε core tier 1 9,5%.

Εξάλλου, σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 129 εκατ. ευρώ με την έκδοση κοινών μετοχών και μετατρέψιμων αξιογράφων αορίστου διαρκείας, προχωρά και η Alpha Bank για τη θυγατρική της στην Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι καλύπτονται πλήρως.