A- A+
Ράλι στα ελληνικά ομόλογα - Κάτω από το 8% η απόδοση - Κέρδη 750% σε λίγους μήνες
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων υποχώρησε την Παρασκευή σε επίπεδα κάτω του 8%, κάτι που είχε να συμβεί από το 2010. Πού ποντάρει η αγορά.

Οι αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων έχουν οδηγήσει σε νέα χαμηλά πολλών ετών τις αποδόσεις, δημιουργώντας αισιοδοξία για επαναφορά τους σε βιώσιμα για τη χώρα επίπεδα.

Την Παρασκευή το spread (διαφορά απόδοσης) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από τις 650 μονάδες βάσης, με τον ελληνικό τίτλο να διαπραγματεύεται μία ανάσα από το 70% της ονομαστικής του αξίας.

Τα κέρδη που έχουν καταγράψει όσοι τοποθετήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στα ελληνικά ομόλογα είναι σημαντικά, δεδομένου ότι το 2012 είχαν βρεθεί στο 8% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή ή συνολική απόδοση έχει πλέον ξεπεράσει το 750%.

Τι «βλέπει» η αγορά

Οι επενδυτές ποντάρουν πλέον στη διευθέτηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο του ζητήματος με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούνται στους εγχώριους τίτλους διαβλέποντας ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο από την ευρωζώνη και μία επιμήκυνση των διμερών δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.

Εξάλλου, αναλυτές σημειώνουν πως το βασικό πλεονέκτημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή της στην ευρωζώνη, καθιστώντας τη χώρα τη μοναδική στον κόσμο αναδυόμενη οικονομία που έχει σταθερό νόμισμα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς μπόρεσε με χαρακτηριστική ευκολία να βρει τις προηγούμενες ημέρες 500 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα τρία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια με τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως τους τελευταίους 12 μήνες είναι ελληνικά. Ειδικότερα:

Το DELOS Domestic Bond Fund των 83 εκατ. ευρώ ($114.6 εκατ.) το οποίο διαχειρίζεται ο κ. Σίμος έχει συνολική απόδοση 108% τους τελευταίους 12 μήνες, κάτι που το καθιστά το κορυφαίο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο.

Ακολουθεί από κοντά το Eurobank LF Government Bond Fund των 30 εκατ. ευρώ και το Interamerican Fixed Income Domestic Bond Fund των 137 εκατ. ευρώ, τα οποία διαχειρίζονται οι κ.κ. Παπαγεωργακόπουλος και Γκίκας.

Τα εν λόγω funds εμφανίζουν αποδόσεις 107% και 105%, αντίστοιχα, τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar.