A- A+
WSJ: Πρώτα στον κόσμο σε αποδόσεις τα ελληνικά ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια
Εκτενές δημοσίευμα για τα κέρδη που έχουν καταγράψει τους τελευταίους μήνες οι θεσμικοί επενδυτές από τις τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα, φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Οι διαχειριστές των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων με τις καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο αυτό το έτος δεν είναι στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια, αλλά βρίσκονται στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό άρθρο.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ο κ. Πάνος Σίμος της NBG Asset Management και οι κ.κ. Άρης Παπαγεωργακόπουλος και Γιάννης Γκίγκας της Eurobank Asset Management, διαχειρίζονται τρία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τα οποία έχουν επιστροφές άνω του 100% το τελευταίο έτος.

Κανένα άλλο ομολογιακό από αυτά που παρακολουθεί η Morningstar σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει εμφανίσει τέτοιες αποδόσεις, σημειώνει η εφημερίδα.

Το στοιχημα Ελλάδα

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, και οι τρεις έχουν κερδίσει πολλά βάζοντας το ίδιο στοίχημα: αγοράζοντας ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και κρατώντας τους τίτλους αυτούς όταν άλλοι επενδυτές τους απέφευγαν,

Η εικόνα που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους μήνες, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές σε ορισμένα ελληνικά ομόλογα έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το ναδίρ τους τον Ιούνιο του 2012, καθώς οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ έχουν υποχωρήσει.

Ορισμένες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει με επιτυχία ομόλογα, ενώ διάσημοι επενδυτές έχουν επιστρέψει στις ελληνικές μετοχές.

Ο Mark Mobius, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 40 δισ. δολ. σε αναδυόμενες αγορές στην Franklin Templeton, δήλωσε πρόσφατα στη Wall Street Journal ότι σχεδιάζει να αγοράσει μετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δέκα ετών.

Οι αποδόσεις

Το DELOS Domestic Bond Fund των 83 εκατ. ευρώ ($114.6 εκατ.) το οποίο διαχειρίζεται ο κ. Σίμος έχει συνολική απόδοση 108% τους τελευταίους 12 μήνες, κάτι που το καθιστά το κορυφαίο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο.

Ακολουθεί από κοντά το Eurobank LF Government Bond Fund των 30 εκατ. ευρώ και το Interamerican Fixed Income Domestic Bond Fund των 137 εκατ. ευρώ, τα οποία διαχειρίζονται οι κ.κ. Παπαγεωργακόπουλος και Γκίκας.

Τα εν λόγω funds εμφανίζουν αποδόσεις 107% και 105%, αντίστοιχα, τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar.

Πρόκειται για μικρά funds με συγκεκριμένες οδηγίες να επενδύουν στο ελληνικό χρέος, αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, η απόδοση τους ξεπερνά κατά πολύ τα κορυφαία ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια σε δολάριο ΗΠΑ, τα οποία εμφάνισαν επιστροφές της τάξης του 34% από τίτλους που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία, ενώ το κορυφαίο fund αναδυόμενων αγορών εμφάνισε απόδοση 31%, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Morningstar.