A- A+
Περαιτέρω πτώση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες αναμένει η Eurobank
Συνέχεια της πτωτικής πορείας των καταθέσεων τους επόμενους μήνες αναμένει η Eurobank για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το Σεπτέμβριο οι συνολικές καταθέσεις (ιδιωτικές, κρατικές, εγχώριες και κατοίκων εκτός ευρωζώνης) στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ) μειώθηκαν κατά 809 εκατ. ευρώ (καθαρή μηνιαία ροή), φτάνοντας τα 214,4 δισ. ευρώ (6,7% ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής).

Η Eurobank σημειώνει πως η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση των καταθέσεων των μη κατοίκων της ζώνης του ευρώ (κατά 434 εκατ. ευρώ) και κυρίως στη μείωση των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (κατά 719 εκατ. ευρώ), γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι προβλέψεις

«Κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, δεδομένων των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και στην αποστολή των ειδοποιήσεων για φόρους ακίνητης περιουσίας προηγούμενων ετών (ΦΑΠ2011-12)» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Όπως επισημαίνουν στην ανάλυσή τους, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013 το σύνολο των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σε τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 161,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 4,90%.

Την ίδια περίοδο οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν 18,5 δισ. ευρώ (δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής : 6,6%), ενώ των νοικοκυριών 135,2 δισ. ευρώ (δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής : 3,5%).