A- A+
Με άμεση κατάσχεση κινδυνεύουν 62.000 σπίτια από το 2014 - Οι νέοι κανόνες για τα στεγαστικά δάνεια
Με άμεσο πλειστηριασμό κινδυνεύουν 62.000 κατοικίες, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να άρει τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τις κατασχέσεις σε περιπτώσεις δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», περισσότερα από 62.000 ακίνητα πρώτης ή και δεύτερης κατοικίας κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιανουαρίου του 2014, μόλις αρθεί το καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών.

Πρόκειται για περιπτώσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, τα οποία από το 2009 προστατεύονται από την ετησίως ανανεούμενη ρύθμιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι

Ειδικότερα για 62.000 ακίνητα που ανήκουν στους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους έχουν ήδη εκδοθεί από τα δικαστήρια διαταγές πληρωμής, οι οποίες όμως δεν εκτελούνται, διότι ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Οπως είναι γνωστό, στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ, αλλά και η κατάσχεση ακινήτου για χρέη ύψους ως 200.000 ευρώ.

Ωστόσο τα νομικά τμήματα των τραπεζών δεν σταμάτησαν τις προσφυγές στα δικαστήρια και καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της πενταετίας κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν δεκάδες χιλιάδες διαταγές πληρωμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος»:

  • Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει εκδώσει 6.300 διαταγές πληρωμής, από τις οποίες οι 5.000 αφορούν στεγαστικά δάνεια,
  • Η Alpha Bank έχει στην κατοχή της 35.000 διαταγές πληρωμής προς εκτέλεση, από τις οποίες οι 15.000 αφορούν στεγαστικά δάνεια κυρίως της Εμπορικής,
  • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκδώσει 14.000 διαταγές πληρωμής, από τις οποίες οι 3.000 αφορούν στεγαστικά δάνεια
  • Η Eurobank έχει εκδώσει 7.000 διαταγές πληρωμής συνολικά

Τα νέα κριτήρια

Ηδη προετοιμάζεται το σύστημα των κριτηρίων που θα τεθεί σε εφαρμογή με την άρση του καθεστώτος απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται κατ' αρχήν θα καταργείται η προστασία από πλειστηριασμό των ακινήτων που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι οφείλουν ως 200.000 ευρώ - οφειλή η οποία δεν προέρχεται από στεγαστικό δάνειο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο τερματίζεται το πλαίσιο προστασίας της δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.

Θα προβλέπεται ότι δεν μπορεί να αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για περισσότερο από πέντε χρόνια. Επίσης θα μειώνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας κατά 10% ετησίως.

Ποσό και εισόδημα

Σημαντικό ρόλο θα παίζει το ανεξόφλητο ποσό του δανείου - υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν έχουν πληρώσει περισσότερες από δύο δόσεις και άλλες που έχουν πληρώσει ένα σημαντικό ποσό αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν από κάποια στιγμή και μετά λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Οι δύο περιπτώσεις, λένε, δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του ανεξόφλητου δανείου που θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό.

Και φυσικά πρόκειται να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή αν ο δανειολήπτης βρίσκεται εισοδηματικά από ένα επίπεδο και κάτω και αδυνατεί να πληρώσει τις μηνιαίες καταβολές του δανείου του, θα προστατεύεται από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού στην πρώτη του κατοικία.

Δεν έχει γίνει επίσης γνωστό το ύψος του εισοδήματος που θα επιτρέπει στον δανειολήπτη να έχει την προστασία του νόμου.

Η προστασία σήμερα

Σήμερα δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Ετσι, αν ένας άγαμος είχε σπίτι με αντικειμενική αξία ως 300.000 ευρώ, η τράπεζα δεν μπορούσε να του το εκπλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Αυτά τα όρια προσαυξάνονται στην περίπτωση του εγγάμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ.

Ο νόμος Κατσέλη

Επίσης δυνατότητα προστασίας υπάρχει με βάση τις διατάξεις του τροποποιημένου «νόμου Κατσέλη». Οταν ένας οφειλέτης αποδεδειγμένα δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το δάνειό του μπορεί κάνοντας αίτηση στο οικείο ειρηνοδικείο να επιτύχει την παύση κάθε καταδιωκτικού μέτρου.

Κατ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας του ως την εκδίκαση της αίτησής του.

Επιπλέον, ακόμη κι αν το Δικαστήριο απορρίψει την υπαγωγή του στον νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μπορεί να προσφύγει εκ νέου κατά της απόφασης και να αναστείλει και πάλι οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος της κατοικίας του.