A- A+
Citigroup: Η Ελλάδα παραμένει μία καταστροφή - Απατηλό όνειρο η σταθεροποίηση
Η Citigroup ξαναχτύπησε: Χαρακτηρίζει καταστροφή την Ελλάδα και σημειώνει πως η «υποτιθέμενη σταθεροποίηση αποτελεί όνειρο απατηλό». Αναμένει ύφεση για δύο ακόμη χρόνια και αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με νέα της έκθεση, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 2,9% το 2014 και κατά 1,4% το 2015, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα φτάσει στο 32,40%.

Πρόκειται για εκτιμήσεις αντίθετες με τις επίσημες προβλέψεις της τρόικας, η οποία εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα έλθει από το 2014.

Με βάση τις προβλέψεις αυτές, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2015 στο 201% του ΑΕΠ.

Σοκ στη Νότια Ευρώπη

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα που δημοσιεύει η εφημερίδα «The Telegraph», εάν η Citigroup επαληθευτεί, η ελαφρά ανάκαμψη που καταγράφηκε στην Ευρώπη το καλοκαίρι δεν θα είναι αρκετή να σταματήσει την επιδείνωση των οικονομιών των κρατών της Μεσογείου, με μια σειρά ήπιων χρεοκοπιών/αναδιαρθρώσεων.

Ειδικότερα, προβλέπει τα εξής:

- Η Ιταλία θα ανακάμψει για να περιέλθει σε μία ημιμόνιμη ύφεση με ρυθμό ανάπτυξης 0,1% το 2014, μηδέν το 2015 και 0,2% το 2016. Το χρέος θα υπερβεί το 140% του ΑΕΠ, πέρα από το σημείο που δεν υπάρχει γυρισμός για μία χώρα που δεν έχει ανάπτυξη ή εθνικό νόμισμα.

- Η Πορτογαλία θα είναι επίσης σε δεινή θέση με ανάπτυξη 0,6%, 0% και 1% τα επόμενα τρία και χρέος που θα ανέλθει στο 149% έως το 2015 και ανεργία που θα αναρριχηθεί ξανά στο 18,3%.

Δεδομένης της δημοσιονομικής σύσφιξης που θα έρθει, τη συνεχιζόμενη ιδιωτική απομόχλευση και τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, διατηρούνται οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του πορτογαλικού χρέους κατά την άποψη της Citigroup.

O οίκος επισημαίνει πως είναι ξεκάθαρος ο κίνδυνος ένος δεύτερου πλήρους προγράμματος διάσωσης σε περίπτωση επιδείνωσης της ψυχολογίας της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση -συνεχίζει- μια ελληνικού τύπου αναδιάρθωση χρέους είναι απίθανη στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, αλλά δεν αποκλείεται η αναδιάρθρωση ορισμένων υποχρεώσεων της κυβέρνησης.

- Η Ισπανία δεν θα χρεοκοπήσει ή χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους, ωστόσο η ανάπτυξη θα είναι μόλις 0,1% το επόμενο έτος, 0,3% το 2015 και 0,7% το 2016 -όχι αρκετή για να ανακόψει την άνοδο της ανεργίας ακόμη και στο 27,9%.

- Η Ιρλανδία θα τα καταφέρει. Η χώρα διαθέτει υψηλή ανταγωνιστικότητα και δεν έχει πολλά κοινά με τις άλλες.