A- A+
Μόνιμα ανοιχτό το Ε9 για αλλαγές - 30 ημέρες περιθώριο για δηλώσεις μεταβολών από το 2014
Περιθώριο 30 ημέρων θα έχουν από το 2014 οι φορολογούμενοι για να δηλώσουν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, στο πλαίσιο του εντύπου Ε9. Τι αλλάζει ο ενιαίος φόρος.

Στο νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων επισημαίνεται πως για τον υπολογισμό του θα λαμβάνονται υπόψιν οι δηλώσεις Ε9 που υποβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό του φόρου κατά το έτος 2014 λαμβάνονται υπόψη:

αα) για τα φυσικά πρόσωπα, οι δηλώσεις των ετών 2005 έως και 2014 και
ββ) για τα νομικά πρόσωπα, οι δηλώσεις 2013 και 2014.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές αποτελούν τη «Δήλωση ΕΝ.Φ.Α.» έτους 2014, η οποία συντίθεται μηχανογραφικά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό του ΕΝ.Φ.Α.

Καταγραφή αλλαγών

Για τον προσδιορισμό του ΕΝ.Φ.Α. λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των ακινήτων του προηγούμενου έτους με τις μεταβολές που επήλθαν.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα επί ακίνητης περιουσίας, από 1.1.2014 και εφεξής, ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από την ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα της 31ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία υποβολής του Ε9 στο Taxisnet θα είναι ανοιχτή επί μονίμου βάσεως για τη δήλωση αυτών των αλλαγών.

Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο στις 25 Φεβρουαρίου 2014 θα πρέπει να το δηλώσει έως και τις 25 Μαρτίου, ενώ η τροποποίηση του Ε9 θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο έως και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους (2015).