A- A+
«Καμπανάκι» της Fitch για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια - Σε ιστορικό υψηλό στο γ΄ τρίμηνο
Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που έχουν τιτλοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ο λόγος γίνεται για δάνεια που έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την έκδοση ομολόγων.

Σύμφωνα με την Fitch από τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, το 5,2% παρουσιάζει καθυστέρηση άνω των 90 ημέρων, το οποίο αποτελεί ιστορικό υψηλό.

Εξάλλου, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που επικαλείται ο οίκος, τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ανήλθε στο 24%.

Σχετικά με την πορεία των τιμών των ακινήτων, η Fitch τονίζει πως συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία παρά την υποχώρηση κατά 32,70% που έχουν καταγράψει μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

«Φρένο» στην πτώση των τιμών μπορεί να μπει, κατά τον οίκο, λόγω των υψηλών αποδόσεων που προσφέρει η ενοικίαση ακινήτων, σε συνδυασμό με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στις εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα να τοποθετούνται σε κατοικίες.