A- A+
Κατασχέσεις καταθέσεων σε 50.000 λογαριασμούς από την εφορία μέσα στο 2013
«Χέρι» σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων έχει βάλει η εφορία από την αρχή του έτους, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα αιτήματα που έχουν δεχτεί και εκτελέσει οι τράπεζες εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130% από την αρχή του έτους, ενώ τα κατασχετήρια αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη από μία «δεξαμενή» οφειλών η οποία ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το «μακρύ χέρι» του Δημοσίου, μέσω τραπεζών, αγγίζει από τρεχούμενους λογαριασμούς, λογαριασμούς μισθοδοσίας, έως και προθεσμιακές καταθέσεις.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της κατάθεσης στην οποία μπορεί να γίνει κατάσχεση αρχίζει από λίγα ευρώ, ανάλογα και με το ύψος των χρεών προς το Δημόσιο.

Οι προθεσμιακές

Από τη διαδικασία αυτή δεν απουσιάζουν και τα λάθη, καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατάσχεσης επιδόματος ανεργίας, παρά την σαφή περί του αντιθέτου πρόβλεψη του νόμου.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στα Νέα ότι το ΥΠΟΙΚ δεν γνωρίζει αν κάποιος φορολογούμενος έχει χρήματα σε κάποιον λογαριασμό και αν ο λογαριασμός αυτός είναι ακατάσχετος, και προσθέτει ότι είναι δουλειά της τράπεζας να κάνει τον σχετικό έλεγχο και να ενημερώσει.

Σε ό,τι αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις, σύμφωνα με «Τα Νέα» τα χρήματα δεσμεύονται όσο είναι ακόμα «κλειδωμένα» και με τη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης ο φορολογούμενος λαμβάνει ποσό μειωμένο κατά το ποσό που κατασχέθηκε.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η τράπεζα δεν «σπάει» την κατάθεση, αλλά περιμένει μέχρι τον χρόνο ωρίμανσης. Σημειώνεται πάντως πως βάση του νόμου η εφορία δεν μπορεί να κατάσχει χρήματα από λογαριασμούς με λιγότερα από 1.000 ευρώ, που αποτελεί και το ακατάσχετο όριο.