A- A+
Πτώση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο ...λόγω εφορίας
Πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα κατέγραψαν το Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υποχώρησαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η πτώση αυτή έχει επαναφέρει τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα επίπεδα των 161 δισ. ευρώ έναντι 162,2 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης είναι αποτέλεσμα των πληρωμών προς το δημόσιο, για το φόρο εισοδήματος και τα λοιπά τέλη που αφορούν επαγγελματίες, το Φόρο Ακίνησης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ενάμιση μήνα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωρβίου, έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ της μείωσης των καταθέσεων και του ύψους των φόρων που καταβλήθηκαν στο κράτος εκτιμάται ότι καλύφθηκε από χρήματα που βρίσκονταν εκτός τραπεζικού συστήματος και δευτερευόντως μέσω των πιστωτικών καρτών.

Τραπεζικά στελέχη αναμένουν πάντως ότι η «αιμοραγία» στις καταθέσεις θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των επόμενων δόσεων των φόρων.