XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Euroworld: Ταξίδια με 5% Επιστροφή με κάρτες Eurobank
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
Eurobank: Όφελος 5% στα φαρμακεία Pharma Plus
INTERAMERICAN: Νέα προϊόντα για αγροτικά οχήματα
Alpha Bank Mastercard: Κλήρωση για ταξίδι στη Ν. Υόρκη
Olympic Air: 300.000 θέσεις από €19 για Ελλάδα
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Συμβουλές - Ειδήσεις
Σταθεροποίηση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων περίξ του 3% - Οι ευκαιρίες
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2013 22:48

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν τις τελευταίες εβδομάδες τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, μετά το μπαράζ μειώσεων του προηγούμενου τριμήνου. Πού παίζουν τώρα οι αποδόσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι και οι θυγατρικές τους και οι λοιπές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προχώρησαν σε γενναίες περικοπές στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας.

Ο κύκλος αυτός ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες με την αναπροσαρμογή των επιτοκίων και από την τελευταία τράπεζα που προσέφερε προϊόντα με «ξεπερασμένες» για τη δεδομένη συγκυρία αποδόσεις, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στάση μετά την πτώση

Μέσα σε ένα τρίμηνο, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και σήμερα, οι περικοπές σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τις 100 μονάδες βάσης (1%), βάζοντας τέλος στο 4% plus που θεωρούνταν μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι δεδομένο ακόμη και για μικροποσά.

Ακόμη και με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί οι τελευταίες μειώσεις, μιας και αφορούν μία περίοδο μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, είναι εμφανές το μέγεθος της πτώσης: Η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών έχει υποχωρήσει σε προ μνημονίου επίπεδα, στο Μάιο του 2010.

Ωστόσο, μετά το κύμα μειώσεων που προηγήθηκε, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία στασιμότητα στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών. «Η αγορά θα χωνέψει αυτά τα επίπεδα, πριν ξεκινήσει νέος γύρος περικοπών» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον ίδιο δημιουργεί ένα «παράθυρο» ευκαιρίας στους καταθέτες να ανανεώσουν τα προγράμματά τους, «κλειδώνοντας» μία όσο το δυνατόν υψηλότερη απόδοση για μεγαλύτερο διάστημα, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Οι νέες αποδόσεις

Πλέον, μετά τις μειώσεις που προηγήθηκαν, τα περισσότερα προγράμματα της κατηγορίας προσφέρουν επιτόκια λίγο κάτω από το 3%, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν προθεσμιακές με υψηλότερες αποδόσεις.

Ωστόσο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, για να διασφαλίσει ένας αποταμιευτής απόδοση υψηλότερη από αυτά τα επίπεδα και σε καμία περίπτωση πάνω από το 3,50%, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 60.000 ευρώ.

Επιπλέον, δεν θα μπορεί να «κλειδώσει» αυτό το επιτόκιο για περισσότερους από 6 μήνες, καθώς για μεγαλύτερα διαστήματα οι αποδόσεις υποχωρούν, ενώ έχει καταργηθεί και η συντριπτική πλειονότητα των προγραμμάτων με διάρκεια μεγαλύτερη του χρόνου.

Η στρατηγική

To Moneyonline.gr έχει κατά καιρούς αναφερθεί στο δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταθέτες, δεδομένης της αρνητικής κλίσης των επιτοκίων, δηλαδής της μείωσής τους όσο αυξάνεται η διάρκεια της κατάθεσης πάνω από τους 3 ή 6 μήνες.

Ειδικότερα, οι καταθέτες έχουν δύο επιλογές:

Α) Να «κλείσουν» τα χρήματά τους για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά με μικρότερο επιτόκιο

Β) Να προτιμήσουν πιο βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες και μόλις αυτές λήξουν να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους, υπό τον κίνδυνο όμως τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει σε σχέση με σήμερα

Η σωστή απόφαση προϋποθέτει να γνωρίζουμε από τώρα πώς θα κινηθούν τα επιτόκια στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, σίγουρη απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να υπάρξει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αυξηθούν οι πιθανότητες μεγιστοποίησης της ανταμοιβής.

Τι συμφέρει

Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την οποία προσφέρουν πολλά προγράμματα, μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Με τον τρόπο αυτό, ο καταθέτης μπορεί χωρίς κόστος κατά τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση ένα νέο επιτόκιο για τα χρήματά του και να «διορθώσει» μία προηγούμενη απόφασή του.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δέσμευσε τις καταθέσεις του για 1 χρόνο με χαμηλό επιτόκιο και οι αποδόσεις, λόγω πχ. νέας πολιτικής αναταραχής έχουν πάρει την ανιούσα, θα μπορεί να «σπάσει» την παλαιά προθεσμιακή και να «κλείσει» ξανά τα χρήματά του με τα νέα υψηλότερα επιτόκια.

Μειούμενα επιτόκια

Στην προκειμένη περίπτωση, ιδιαίτερα συμφέροντα είναι τα προγράμματα που εκτός από το δικαίωμα ανάληψης ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς ποινή, προσφέρουν επιτόκια που μειώνονται όσο περνούν οι μήνες της κατάθεσης.

Έτσι, ο καταθέτης απολαμβάνει υψηλό επιτόκιο τους πρώτους μήνες, και ανάλογα με την πορεία των αποδόσεων αποφασίζει στη συνέχεια αν θα παραμείνει στο ίδιο προϊόν ή θα αλλάξει.

Συμπέρασμα: Θα πρέπει να βρείτε μία κατάθεση, που παρέχει την ευχέρεια πρόωρης ανάληψης χωρίς κόστος, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια και όσο το δυνατόν υψηλότερο επιτόκιο.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ένα ικανοποιητικό κέρδος και θα μείνετε ζωντανοί στο «παιχνίδι» των επιτοκίων για όλο το διάστημα ισχύος της προθεσμιακής.

Εάν βέβαια πιστεύετε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, προτιμήστε τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρότερης διάρκειας, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες.

Με αυτό τον τρόπο και εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις σας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ανανεώνετε το υψηλό επιτόκιο.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Προθεσμιακές: Η βουτιά στις καταθέσεις ξεκίνησε από τη Eurobank - Και έπεται συνέχεια 15/09/2019 09:53
Έρχονται μηδενικά επιτόκια σε όλες τις καταθέσεις και χρεώσεις τήρησης λογαριασμών 10/09/2019 07:55
Επιτόκια έως 2,05% με τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου των τραπεζών - Όλα τα στοιχήματα 09/09/2019 13:01
Καμπάνα 110.000 ευρώ σε τράπεζα που δέσμευε χρήματα από ακατάσχετους λογαριασμούς 07/09/2019 12:21
Σήμα νέων μειώσεων στα επιτόκια προθεσμίας - Κούρεμα σε διάρκειες 5 μηνών και άνω από Πειραιώς 03/09/2019 08:55
Παρελθόν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα capital controls - Άλλαξαν τα συστήματα των τραπεζών 01/09/2019 15:00
Ξεκινούν καμπάνιες με προνομιακά επιτόκια για την επιστροφή των καταθέσεων του εξωτερικού 30/08/2019 08:52
Καταθέσεις: Εισροές 3,66 δισ. ευρώ σε 2 μήνες μετά την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές 28/08/2019 14:52
Τι θα μπορούμε να κάνουμε από την 1η Σεπτεμβρίου με την άρση των capital contols 27/08/2019 08:18
Χωρίς capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου - Ανακοινώθηκε στη Βουλή 26/08/2019 12:32
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58
Επενδύστε με ασφάλεια στον κόσμο των Sports με την HSBC 06/12/2009 12:59
Επτά στα δέκα ευρώ στεγαστικών δόθηκαν από την Εθνική 06/12/2009 17:50