A- A+
Αντοχή για δύο ακόμη χρόνια ύφεσης θα πρέπει να επιδείξουν στα στρες τεστ οι τράπεζες
Ύφεση μέχρι και το τέλος του 2015 προβλέπει το δυσμενές σενάριο πάνω στο οποίο θα «τρέξει» η Τράπεζα της Ελλάδος τις ασκήσεις αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες. Ανάπτυξη το 2014 αναμένει η κεντρική τράπεζα.

Τα αποκαλυπτήρια των βασικών παραδοχών των ασκήσεων προσωμείωσης στις οποίες θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες έως το τέλος του έτους παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ειδικότερα, προανήγγειλε ότι με βάση το «δυσμενές σενάριο» η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί ως και το 2015 και πρόσθεσε ότι με βάση αυτό το κριτήριο οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δύο χρόνια ύφεσης υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες

Στόχος των τεστ αντοχής που διενεργούνται στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είναι να διαπιστωθεί αν μπορούν ανταπεξέλθουν σε μελλοντικά σοκ μετά την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 28 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι.

«Με βάση το βασικό σενάριο, που αποτυπώνει την πρόβλεψή μας και την πρόβλεψη της τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος ο οποίος όμως προσέθεσε: «Υπό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε πάντως ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης και της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι η προβλεπόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 υπόσχεται έναν θετικό αντίκτυπο με αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.