A- A+
Πώς να καλύψετε τα τεκμήρια με ανάλωση κεφαλαίου - Η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ
Τη δυνατότητα να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης κάνοντας χρήση εισοδημάτων παλαιότερων ετών έχουν οι φορολογούμενοι. Οι δυνατότητες που δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, με τις ισχύουσες διατάξεις, για εισοδήματα που αποκτώνται ή δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1-1-2010 και μετά, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων καλύπτεται ή περιορίζεται μεταξύ άλλων, με ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από το φόρο.

Το ερώτημα είναι πως υπολογίζεται το κεφάλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δικαιολογήσει δαπάνες της φετινής χρονιάς, η οποία σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα είναι και η τελευταία που θα ισχύουν τεκμήρια.

Ο υπολογισμός

Σε γενικές γραμμές για τον υπολογισμό του κεφαλαίου που «περίσσεψε» τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να προστεθούν όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου και να αφαιρεθούν οι δαπάνες τους, αντικειμενικές και πραγματικές.

Για τα εισοδήματα θα πρέπει να προστεθούν τα εξής:

1) Τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο τα οποία προκύπτουν από συμψηφισμό των θετικών και αρνητικών στοιχείων αυτών,

2) Τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από πώληση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κτλ και

3) Οποιαδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί

Από το παραπάνω άρθοισμα θα πρέπει να αφαιρεθούν οι δαπάνες, αντικειμενικές βάση των τεκμηρίων διαβίωσης (ακίνητα, ΙΧ, σκάφη, πισίνες κτλ).

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δαπάνες ή αν το ποσό τους είναι μικρότερο από τις 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους, το ποσό που πρέπει να εκπέσει προσδιορίζεται με βάση την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων και τις αποδεδειγμένες δαπάνες διαβίωσής τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα της αφαίρεσης μεταξύ του συνόλου των εισοδημάτων και των δαπανών μας δίνει το κεφάλαιο που μπορεί να αναλωθεί φέτος για να καλύψει τα τεκμήρια του 2013.

Eπισημαίνεται ότι τα έτη αυτά θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους.

Διευκρινίζεται ότι αν σε κάποιο έτος προκύψει αρνητικό υπόλοιπο και ο προσδιορισμός του εισοδήματος πραγματοποιηθεί με βάση τα τεκμήρια τότε θεωρείται ότι δεν απομένει κεφάλαιο προς επίκληση για το έτος αυτό (θεωρείται μηδενικό) και δεν επηρεάζει αρνητικά τα θετικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών.

Αν όμως σε κάποιο έτος προκύψει αρνητικό υπόλοιπο από δαπάνες των άρθρων 16 και 17 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες απαλλάσσονται της εφαρμογής του τεκμηρίου, τότε το έτος αυτό επηρεάζει αρνητικά τα θετικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών.