A- A+
Eurobank: «Μέτρησε» ανάπτυξη μετά 3,5 χρόνια στο β΄ τρίμηνο του 2013 - Γιατί το χρέος είναι βιώσιμο
Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 διατυπώνει η Eurobank σε ανάλυσή για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, τα στοιχεία του 2ου τριμήνου δείχνουν τριμηνιαία αύξηση σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους - περίπου 0,6%, για πρώτη φορά τα 3½ τελευταία έτη.

Η Eurobank σημειώνει πως «εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας για παρόμοιο ρυθμό μεταβολής το τρίτο τρίμηνο του έτους, δεν αποκλείεται ο ετήσιος πραγματικός ρυθμός συρρίκνωσης του εθνικού προϊόντος το 2013 να αποδειχθεί μικρότερος από τις τρέχουσες επίσημες προβλέψεις (δηλ. -3,5% ή καλύτερος)».

Η δημοσιονομική προσαρμογή

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους αναμένεται να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος (κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό άλλων χωρών της Ε.Ε.), καθιστώντας επιτεύξιμο το στόχο δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος 4.5%-του-ΑΕΠ το 2016.

Κατά τα άλλα, υπογραμμίζει ότι η αναμενόμενη από το βασικό σενάριο της τρόικα αύξηση του λόγου χρέους-ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 18 περίπου μονάδες το 2013 προβλέπεται να προέλθει, ως επί το πλείστον, από τη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας το τρέχον έτος καθώς και το γεγονός ότι ο ρυθμός μεταβολής του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά του μέσου επιτοκίου επί του συνόλου του χρέους.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την τράπεζα, που είναι γνωστή ως «φαινόμενο χιονοστιβάδας», αναμένεται να αντιστραφεί από το 2015 και εντεύθεν, συμβάλλοντας έτσι στην αυτόματη μείωση του λόγου χρέους - ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για το χρέος

Πάντως, η Eurobank τονίζει ότι παρά τον τρέχοντα υψηλό λόγο δημοσίου χρέους-ΑΕΠ της Ελλάδας, οι δανειακές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά μετά το 2016 και να παραμείνουν σε επαρκώς διαχειρίσιμα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, αλλά και του νέου πακέτου ελάφρυνσης χρέους που αναμένεται να ανακοινωθεί έως την άνοιξη του επόμενου έτους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέσο προβλεπόμενο επιτόκιο επί του συνόλου του δημοσίου χρέους της Ελλάδας για την επόμενη 10ετία θα διαμορφωθεί σε περίπου 3%, ποσοστό που είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωζώνη.

Τέλος, τονίζεται η ανάγκη αποφυγής ενός νέου μεγάλου πακέτου οριζόντιων δημοσιονομικών περικοπών.

«Ένα τέτοιο πακέτο θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, υπό το πρίσμα των αρνητικών κοινωνικών, οικονομικών αλλά δημοσιονομικών επιπτώσεων που ενδεχομένως είχε, μεταξύ άλλων λόγω και των υψηλότερων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών σε περιόδους ύφεσης» καταλήγει η τράπεζα.