A- A+
Πίεση της τρόικας για αύξηση στο 26% της παρακράτησης φόρου στα «μπλοκάκια»
Με νέο «χαράτσι» κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι από το 2014 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει την αύξηση της παρακράτησης φόρου από το 20% στο 26%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η συγκεκριμένη πρόταση γνωστοποιήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και δεν αποκλείεται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Οι ρυθμίσεις αυτές μεταφράζονται σε άμεση μείωση των αμοιβών για όλους τους μισθωτούς, όπως και για μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με «μπλοκάκι», οι οποίοι παρότι έχουν σταθερή σχέση εργασίας αμείβονται κάθε μήνα με αυτό τον τρόπο.

Επιβάρυνση 7,50%

Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», η αύξηση στην παρακράτηση μεταφράζεται σε μείωση των αποδοχών τους κάθε μήνα.

Οι μηνιαίες αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 7,5%, αν και έχουν δικαίωμα να φορολογηθούν ως μισθωτοί (με συντελεστή 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ) και θα αναμένουν την εκκαθάριση του φόρου προκειμένου να τους επιστραφεί η διαφορά.

Το επιχείρημα για την αύξηση στην παρακράτηση της τρόικας είναι ότι ο συντελεστής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματικών είναι 26% μέχρι εισόδημα ύψους 50.000 ευρώ (και με 33% για το εισόδημα πάνω από το ύψος αυτό).

Ωστόσο, πριν υπολογιστεί ο φόρος από τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών αφαιρούνται οι επαγγελματικές δαπάνες, συνεπώς η τελική επιβάρυνση είναι συνήθως μικρότερη.